KRISTIANSAND: Natt til 27. mai i fjor rykket politiet ut til Ægirs vei på Lund etter melding om en krattbrann. Mens tjenestemennene var på stedet ble de kontaktet av betjeningen ved bofellesskapet for rusavhengige. De ansatte fortalte at det var skader i frontruten på en parkert bil på stedet. Politiet oppfattet raskt at skadeverket skyldtes skudd mot bilen.

Hørte smell fra bolig

Mens tjenestemennene undersøkte forholdet, hørte de skuddsmell fra en av boenhetene på stedet. Det viste seg at den siktede mannen i slutten av 40-årene bodde i den aktuelle leiligheten.

Under ransaking av boligen fant politiet to våpenetterligninger. Det ene våpenet var en gasspistol mens det andre var en såkalt softgun. Et av våpnene bar mannen i et våpenbelte festet til hofta.

I politiavhør har mannen motsatt seg inndragning av våpnene og hevdet at han bruker de til "å konkurrere med seg selv".

— Skjedde mens han sov

— Tiltalte har benektet å ha skutt mot den parkerte bilen, og har pekt på muligheten av at det må ha vært en annen beboer som hadde tatt seg inn i hans leilighet uten hans tillatelse mens han sov og deretter skutt med ett av våpnene, skriver tingrettsdommer Per Refsalen i dommen fra Kristiansand tingrett.

Politiet ønsket ikke at mannen skulle få de to våpenetterligningene utlevert, og begrunnet dette med faren for at gjenstandene kan bli brukt til kriminell virksomhet.

— Retten bemerker for det første at de to aktuelle våpnene, som fremstår som naturtro etterligninger av ekte håndvåpen, er funksjonsdyktige og kan skyte ut prosjektiler med relativt stor kraft. Uriktig bruk av disse våpnene har således et ikke ubetydelig skadepotensial dersom et prosjektil treffer person eller gods, skriver retten i dommen, og viser til kulehullene som ble funnet i frontruta på den parkerte bilen.

Fare for kriminell bruk

Retten mente også det var en nærliggende fare for at eieren vil bruke gjenstandene til å begå ny kriminell virksomhet. Retten har i denne vurderingen vektlagt straffehistorikken til tiltalte.

— Han er i tidsrommet 1982 og 2012 straffedømt syv ganger hvorav tre ganger for brudd på knivforbudet på offentlig sted, to ganger for trusler samt en gang for legemsbeskadigelse under skjerpende omstendigheter (knivbruk). Retten konstaterer at tiltalte en rekke ganger er dømt for bruk/besittelse av stikkvåpen, skriver Refsalen i dommen.

Retten kom derfor fram til å følge politiets anmodning om ikke å tilbakelevere de to våpnene.