MANDAL: — Jeg tror mange har blitt interessert på grunn av stor medieinteresse rundt bienes betydning for vår matproduksjon. Biedøden verden over bekymrer mange og de vil bidra til mer vekst. Men det er utvilsomt også fordi dette er en veldig spennende hobby, sier Ralph Johannessen.

Birøkteren i Mandal har holdt på i 41 år med sine bier. Gjennom Mandal og Sør-Audnedal Birøkterlag arrangerer han kurs for folk som har lyst til å ha dette som en hobby.

Og kursene her og andre steder på Agder er fulltegnet av folk som har lyst til å lære magien rundt bieproduksjon. Når Fædrelandsvennen er til stede er det ti kursdeltakere. Ikke bare folk som ikke har peiling, men også noen som var med på kurset i fjor.

Skaffet seg en hobby

— Jeg har en del spørsmål jeg trenger svar på, forteller for eksempel Bjart Hommen.

KURSKVELD: Denne gjengen er klar for å få mer kunnskap om birøkt. F.v. Alf Gunnar Kylland, Aud Irene Klev, Olav Neset, Liv Horrigmo, Ruth og Manfred Wietrzychowski, Ellen Sveinall, Bjart Hommen, Ralph Johannessen, Chris Denyer og Ulf Arne Meistad. Foto: Jarle R. Martinsen

Etter kurset som går over seks kvelder, skaffet han seg intet mindre enn 13 bikuber. I løpet av vinteren har tre av disse dødd ut, så nå har han ti igjen. — Men jeg vil skaffe nye bier til de tre utdødde kubene, sier han.Han forteller at han og kona hadde lyst til å skaffe seg en felles hobby, og at de sammen kom til at birøkt var spennende. - Biene passer mye seg selv, men det gjelder å holde øye med dem slik at de ikke får for lite mat, sier han. Da må de fôres med en sukkerblanding.

Naboene blir glade

En annen fersking i faget, Liv Horrigmo, startet opp med to kuber i fjor høst. - Jeg hadde lyst på en litt uvanlig hobby. Men vel så viktig var det for å demme opp mot

KLER SEG: Skal man unngå å bli stukket av biene må man kles opp. F.v. Ralph Johannessen, Liv Horrigmo og Ulf Arne Meistad. Sistnevnte er leder av Mandal og Sør-Audnedal Birøkterlag. Foto: Jarle R. Martinsen

biedøden, sier hun.

Hun bor landlig til i Lyngdal og forteller om glade naboer som synes det er topp at hun har startet med birøkt. Biene er med på å sikre fruktproduksjonen i området.

Økende interesse

Ralph Johannessen sier at interessen for birøkt er blitt påfallende større også på grunn av biesykdommen åpen yngelråte som tok knekken på enormt med bier i Aust-Agder i 2010 og 2011. Der har birøkterne fått nærmere 30 millioner kroner i erstatning for sine tap.

DRONNINGEN: Her er selveste dronningen i kuben. Lett å kjenne igjen med et gult merke på kroppen.

— Det er sårbare insekter. I år har biestanden i Norge gått tilbake med 15 prosent, sier Johannessen. Det skyldes sen vår og at biene har dødd av sult.

Færre birøktere

Samtidig har også antall birøktere i Norge gått markert tilbake de siste ti årene fra 3500 til 2500 medlemmer i Norges Birøkterlag. Det betyr krise for norsk honningproduksjon og derfor må honning importeres fra utlandet.

— Men nå ser det ut til at trenden har snudd. Flere er interesserte i bier og hvor viktig de er for oss alle, fastslår Johannessen.