Pågripelsen endte med en kniv i låret for Homme, fem sting og en ukes sykemelding.

— Det som skjedde har nok gjort at jeg er mer forsiktig i min fremtoning i tilsvarende situasjoner. Vi er trent på dette, men det er vanskelig å gardere seg mot uberegnelige personer utstyrt med kniv.

Øystein Homme har allerede gitt Kristiansand tingrett sin versjon av det som skjedde om ettermiddagen i april i år.

Øystein Homme fikk et tre til fire centimeter dypt kutt i låret etter knivstikkingen. Såret ble sydd med fem sting. Foto: Politiet

Den tiltalte, psykotiske 28-åringen husker ikke alt fra episoden, men understreket i retten at det ikke var meningen å treffe da han kastet kniven.— Da vi fant 28-åringen gjemt under en terrasse på Lund var strategien klar. Han skulle ut, men først legge fra seg kniven. Det ble han bedt om flere ganger, men ville ikke. Min kollega hadde peppersprayen klar. Selv hadde jeg en batongkølle i hånda. Plutselig kom det en kastbevegelse, og jeg kjente jeg ble truffet i låret. Da fyrte min kollega av peppersprayen. Andre kolleger kom til, forteller Homme.

— Straks etter knivstikket begynte jeg å bli nummen i beinet, forteller Homme til Fædrelandsvennen.

Stort, gapende hull

Han rev opp buksa.

— Jeg så et stort gapende hull i låret, og så blodet renne. Ganske mye blod. Det aller nødvendigste førstehjelpsutstyret var i uniformsbuksa. Deretter kom kollegene til og fortsatte førstehjelpen. Ambulanse ble tilkalt, og jeg ble båret opp på veien. Der lå jeg med foten høyt hevet i påvente av medisinsk hjelp. På sykehuset ble jeg sydd med fem sting i et sår som var tre-fire centimeter dypt. En vene var delt i to, og muligens var noen nerver trolig skadet. Jeg ble sykemeldt i en uke. Fortsatt mangler noe av følelsen i beinet under kneet. Legene sier det kan ta ett år å bli helt bra, om jeg blir det da, sier Homme.

— Akkurat den manglende følelsen hemmer meg fortsatt litt.

Hørte et brøl

Hommes kollega sier at hun hørte et brøl fra 37-åringen da kniven traff. Kollegaen fortalte som vitne i retten at hun følte seg truet da 28-åringen viftet med kniven.

— Jeg ble redd for oss begge. Da han kastet oppfattet jeg det som målrettet. Han ville treffe Homme, sa kollegaen i retten.

Øystein Homme er den som har opplevd en av de mest alvorlige situasjoner der politiet i Kristiansand har blitt angrepet i år.

Mest ruspåvirkede

— Det er registrert 42 saker med varierende grad av vold mot politiet hittil i år. Toppen ble nådd i 2011 med 44 saker hele året. Omfanget av vold mot politiet har økt, blant annet fordi politiet har en lavere terskel for anmeldelse. Samtidig opplever vi at det stort sett er ruspåvirkede personer som angriper politiet, enten i forbindelse med pågripelser eller ved innsetting i arresten. Før var alkoholpåvirkede personer i flertall. Nå er det personer som ruser seg på ulike medikamenter som utgjør hovedtyngden, og folk med psykiske lidelser. Den siste gruppa er en utfordring for politiet og stiller krav til oss, sier politistasjonssjef Ole Hortemo.

— Vår oppfatning er at flere er mer utagerende nå enn tidligere.

Mer vold mot politiet

— Det er en økning i antall saker med vold mot politiet. Mange har et hatefullt forhold til myndighetene, også politiet. Det utløser vold.

Det sier Ragnhild Bjørnebekk, voldsforsker ved Politihøgskolen.

— Vold mot politiet begås i stor grad i rus. Rusen gjør folk mer aggressive og gir dårligere selvkontroll. Politiets oppgave med å løse problemer blir tidvis oppfattet som provoserende, og politiets tilstedeværelse mistolket. Den legale inngripen fra politiet er ikke legitim for personer med redusert selvkontroll under rus og manglende hemninger. Når vi i tillegg vet at mange av de som utøver vold mot politiet er kriminelle, med hatoppfatninger om politiet, øker det voldstendensen, fremholder Bjørnebekk.

— De som er på kjøret i forhold til kriminalitet, griper lettere til vold, tilføyer Bjørnebekk.

Begynte med hasj som 13-åring

28-åringen knivstakk en politimann, drapstruet andre, spyttet på politiet og skjelte dem ut. Han erkjenner det meste, og var psykotisk da han begikk de straffbare handlingene.

I januar får 28-åringen vite om han blir overført til tvungen psykisk helsevern eller slippes ut igjen uten straff, nettopp fordi han er psykotisk. Retten må vurdere om det er fare for nye, alvorlige straffbare handlinger. Hvis det er tilfelle, kan det bli tvungen psykisk helsevern.

28-åringen fortalte i retten at han begynte med hasj som 13-åring. Han er nå periodevis psykotisk som følge av langvarig rus. Selv fortalte mannen i retten at han ble tvangsinnlagt første gang som 19-åring. Senere har han vært tvangsinnlagt 20-30 ganger. Han selvskadet seg med to ukers mellomrom i november i håp om å få hjelp mens han satt i fengsel, fortalte mannen i retten. Selv ønsker han å bli en samfunnsnyttig borger, men krever hjelp til å bli rusfri.

De psykiatrisk sakkyndige sier at 28-åringen har vist liten velvilje til å la seg medisinere, og at rusmisbruket forverrer fungeringsevnen, og gir alvorlige psykotiske utbrudd. Rusavhold og medisinering er avgjørende for en fremtidig prognose, mener de sakkyndige, som har anbefalt retten at 28-åringen blir underlagt tvungen psykisk helsevern.

28-åringen er straffedømt 12 ganger tidligere.