Sykehusdirektør Jan Roger Olsen (t.v.) er her i samtale med fagdirektør Per Engstrand ved et styremøte tidligere i år. De to jobber nå med å forbedre overlevelsestallene for sykehuset. På bildet er også styreleder Camilla Dunsæd. Foto: Arkivfoto

— Ja, tallene gjør meg urolig. Dette er hovedbekymringen min nå, sier sykehusdirektør Jan Roger Olsen til Fædrelandsvennen.

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten presenterte i november overlevelsestall (se faktaramme), som viser at Sørlandet sykehus HF ligger under landsgjennomsnittet for overlevelse 30 dager etter innleggelse.

På landsbasis har tolv sykehus signifikant dårligere overlevelse enn gjennomsnittet, mens åtte har høyere overlevelse. Sørlandet sykehus i Kristiansand er i den første gruppa.

I mørket

Sykehusledelsen vet imidlertid ikke hvorfor, og Olsen legger ikke skjul på at de dårlige overlevelsestallene gnager på ham.

— Vi skjønner ikke tallene, for de er ikke tilknyttet noen spesielle pasientforløp, men er totalt aggregerte tall. Da blir det vanskelig å komme med tiltak. Men vi setter fokus på pleietjenesten og er i dialog med Kunnskapssenteret for å finne årsaken, sier han.

For mange pasienter dør unødvendig etter innleggelse ved Sørlandet sykehus, og ved vurderingen av enkeltsykehus er Sørlandet sykehus Kristiansand ett av fire i Helse Sør-Øst med dårligere resultat enn gjennomsnitt for tredje året på rad. Ved sykehusene som i 2012 hadde høyest overlevelsesprosent er tallet over 95 prosent. Ved sykehuset i Kristiansand er tallet 93,6 prosent.

Forskjellene kan være forårsaket av flere faktorer, ikke bare kvaliteten på den medisinske behandlingen. Andre årsaker kan være at sykehuset har en spesiell funksjon eller pasientsammensetning, blir det poengtert fra Kunnskapssenteret.

— Det kan være mange årsaker til dette, men vi øker ressursene for å finne ute av det. I år brukte vi fem millioner ekstra til dedikerte pasientsikkerhetstiltak. Vi bruker samme sum neste år til tiltak i klinikkene der de selv ser hva behovene er, sier Olsen.

Sykehuset vurderer nå å undersøke alle dødsfallene ved sykehuset i 2013, for å finne fram til spesielle pasientgrupper eller sengeposter som er berørt.

Nytt tiltak i 2014

I 2014 skal sykehuset sette i gang spesifikke tiltak for å forbedre situasjonen.

— Fra januar vil vi definere risikogrupper på avdelingene, og hver sengepost skal daglig gi bedre oppfølging til 3-5 definerte pasienter som befinner seg i risikosonen. Fra internasjonal forskning vet vi at det vil ha effekt på dødeligheten med å jobbe så bredt, sier fagdirektør ved Sørlandet sykehus, Per Engstrand.

På denne måten håper Engstrand å snu tallene for sykehuset, uten at man nødvendigvis kommer til bunns i hvilke pasientgrupper som gir utslaget totalt sett.

Ole Tjomsland, direktør for kvalitet og fagområder i Helse Sør-Øst, sier at helseforetaket ikke er urolige for sykehuset i Kristiansand.

— Men det er viktig at sykehuset bruker kvalitetsindikatorer i sitt kvalitetsarbeid og hele tiden gjør det som er mulig for å forbedre kvaliteten for sine pasienter.

- Må finne årsaken

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier til Fædrelandsvennen at ulikhetene i sykehus-Norge ikke er holdbare.

— Oversikten viser at det er for store forskjeller i resultater mellom sykehus. Jeg forventer at sykehusene jobber med dette og finner ut hva som er årsaken, sier han.

Høie poengterer at Norge kommer godt ut sammenlignet med andre OECD-land med hensyn til dødelighet etter hjerteinfarkt og hjerneslag, men at regjeringen vil styrke kvalitetsarbeidet fremover, gjennomføre flere kvalitetsundersøkelser og fremme en årlig melding om kvalitet og pasientsikkerhet for Stortinget.

— Nå er det nylig også etablert et eget hjerte- og karregister. Dette registeret vil bidra til enda bedre oversikt og kunnskap, og på sikt bidra til bedre behandling for disse pasientene.