ARENDAL: Det viser en oversikt pasient— og brukerombudet i Aust-Agder, Eli Gotteberg, har sendt til fylkesmannen i Aust-Agder.

— Dette er nye henvendelser vi har fått fra pasienter etter saken med tarmkreftkirurgien i Arendal, og dette er langt fra bare tarmkreftpasienter, sier Gotteberg.

Hun har fått en rekke henvendelser fra pasienter som mener seg dårlig eller feil behandlet ved sykehuset i Arendal. Alle dreier seg om operasjoner i mage/tarm, og oppmerksomheten rundt tarmkreftskandalen ved Sørlandet sykehus Arendal fikk pasientene til å reagere.

22 reoperert

Pasient- og brukerombudeneEli Gotteberg fra Aust-Agder Foto: Pasientombudet i Aust-Agder

En ekstern gransking viste av hver femte pasient som var operert med tarmkreft, måtte opereres på nytt. Det vil si 22 av 131 pasienter i løpet av to år. Årsaken var først og fremst at gastrokirurgene sydde sammen sårene på feil måte. Sømmen raknet rett og slett og det er en svært alvorlig komplikasjon, fordi forurensning fra tykktarmen kan lekke ut i bukhulen, står det i granskingsrapporten.Nå har Gotteberg sendt beskrivelser av 15 pasienthistorier til fylkeslegen. Disse vil hun ha vurdert for separate tilsynssaker, og også sammen med tilsynssaken som allerede er opprettet mot sykehuset for det høye antallet reoperasjoner av tarmkreftpasienter.

Kreft

I denne oversendelsen ligger også saken om Åse Røed Mæjlender-Larsen fra Grimstad som Fædrelandsvennen skrev om 3. april i år. Hun hadde da vært gjennom to reoperasjoner for kreft i tarmen, og ventet på en tredje. Den tredje er ennå ikke gjennomført blant annet fordi det oppstod en kraftig infeksjon i operasjonssåret.

— Ansvaret for henne er nå overført til sykehuset i Kristiansand, sier Gotteberg.

Kvinnen som måtte reopereres 14 ganger hadde kreft rundt eggstokkene/bukhinnen og hun ble operert i oktober i fjor. Såret sprakk etter ett døgn, ble sydd og sprakk igjen. Hele 14 ganger måtte hun altså opereres under narkose før behandlingen var ferdig.

Tre år

Den andre kvinnens syke historie begynte i 2007 med operasjon for utposing av tarmen. Etter operasjonen oppstod en rekke komplikasjoner som førte henne ut og inn av sykehuset i tre år. Infeksjoner, sammenvoksing av vev og lekkasjer var blant problemene.

Andre pasienter har opplevd å få kronisk tarmbetennelse og andre alvorlige komplikasjoner.

— Dette er svært alvorlige saker som jeg som pasientombud er forpliktet til å melde fra om til fylkesmannen, sier Gotteberg.