— Dette er frustrerende, sier brukerkoordinator Øystein Kilander og avdelingsleder for operasjonsavdelingen, Astrid Matiassen.

De gleder seg over at fem av 13 operasjonsstuer nå er toppmoderne. Men stirrer mismodig på smitteslusen som neppe blir ferdig før om to år.

En pasient kan være bærer av stafylokokker eller byller som smitter ved kontakt. Når vedkommende er operert så er alle involverte i operasjonen, alt utstyr og alle klær en smitterisiko. I dag må både pasient, helsepersonellet og klær og utstyr fraktes gjennom sykehuskorridorene. Da skal det nesten ingenting til før smitten rammer pasienter eller ansatte som blir passert på veien.

Infeksjoner

— Dette er et viktig tiltak som skal redusere infeksjoner på sykehuset, sier Kilander.

Tiltaket er en operasjonssal med vask og desinfeksjonsrom vegg-i-vegg. Det vil si at helsepersonellet kan få av seg det smittede tøyet og renset utstyret og inne i et lukket system av rom.Slusesystemet alene kostet flere millioner kroner.

Men gigantombyggingen av operasjonssalene er både blitt 160 millioner kroner dyrere, og opptil to år forsinket. Prosjektet på til sammen 400 millioner kroner er delt inn i tre faser. Ferdigstillingen av smitteslusen var planlagt inn i fase 2. Og fase 2 er satt på vent for å få ferdig planleggingen og nye kalkyler.

Dilemmaet med smitteslusene er tatt opp internt på sykehuset, og det vurderes nå om det skal gjøres omprioriteringer for å få slusen ferdig.

Ikke ferdige

Flere andre funksjoner blir heller ikke ferdige på lenge. Blant annet skulle det som i dag er en liten vareheis opp til etasjen over, vært en personheis.

Fase 3 er ikke engang finansiert på grunn av alle de økte kostnadene. Den må Sørlandet sykehus søke om nye lån til fra Helse Sør-Øst, med helt nye økonomiske rammer.

Årsakene til prisøkninger og forsinkelser er mange. Blant annet har sykehuset måtte kvitte seg med kontraktører som etter sykehusets mening ikke gjorde jobben sin, og under arbeidet har stadig nye utfordringer dukket opp. Nødstrømsanlegget var alt for dårlig. Men det viste seg at å investere i ett helt nytt nødstrømsanlegg for sykehuset ble alt for dyrt.