KRISTIANSAND: — Nå begynner prosessen med å finne kjøpere. Da gjelder det ikke bare å få høyest mulig pris, men også få en partner som kan tilføre kinoen noe positivt, uttaler kinodirektør Petter Benestad til Fædrelandsvennen.

Bystyret vedtok onsdag kveld, med 29 mot 24 stemmer, å starte prosessen med å selge 49 prosent av driftsselskapet KinoSør AS til en "strategisk aktør".

— Kinoen er en viktig kulturinstitusjon, nettopp derfor vi vil følge styrets forslag, å avhende 49 prosent slik at vi blir sittende med aksjemajoritet og kontroll, uttalte gruppeleder Hans Otto Lund fra Høyre under debatten.

Mette Gundersen påpekte at flertallskonstellasjonen har fremmet forslaget, de som også har flertall i kinostyret.

— Hvorfor ikke like godt selge hundre prosent? Gevinsten skal brukes til å betale gjeld. Vil få betydelig mer igjen ved å selge hele kinoen, sa gruppelederen fra Ap.

Hånd på rattet

— Å ha en hånd på rattet er fornuftig, spesielt når det gjelder kultur, svarte Lund.

Gundersen misliker den nye trenden der kommunene selger unna kinoer landet rundt.

— Vi har en av Norges mest veldrevne kinoer, kanskje den best drevne, med lyd og bilde helt i tet i Norden. Det er vi som eier den, det bør vi være stolte av, og vi får utbytte fra driften til kommunekassen hvert år, poengterte Gundersen.

Ved å beholde majoriteten kan kommunen holde fast på for eksempel regelen om at andelen amerikansk film ikke skal overstige 50 prosent.

Terje Næss (Ap) var ikke beroliget. Partiet frykter en ny aktør vil stille strenge krav til fortjeneste.

— Kristiansand Kino Holdning vil bli solgt, først delvis, senere helt. Dette dreier seg bare om penger, mente han.

KrF, med unntak av et par utbrytere i gruppa, mener en profesjonell eier blant annet vil by på stordriftsfordeler.

— Det er fascinerende å se hvordan Ap tenker totalt annerledes enn da arvesølvet, Agder Energi, gikk på billigsalg, påpekte varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

— KrF vil bli de første til å snu dersom prisen er for lav, tilføyde han.

— Vest-Agder Energiverk trengte en stor industriell partner i energimarkedet, det trenger ikke kinoen, svarte Gundersen fra Ap.

Flere interessenter

— Jeg håpte det var Kilden vi skulle selge, ikke kinoen, sa Vidar Kleppe (Dem.).

Kristiansand følger nå etter Bergen, der 49 prosent av aksjene i vår ble solgt til svenske SF. I Oslo er hele kinoen solgt til danske Egmont.

Kinodirektør Petter Benestad håper nå å finne eiere som vil tilføre kinoen noe positivt. Foto: Torstein Øen

Kinodirektøren i Kristiansand antar at begge disse aktørene nå rasler med sjekkheftet, noe han ser lyst på.

— Vi ønsker en samarbeidspartner som vil satse på kinoen, alt fra investering i bygg og anlegg til investering i lokal filmproduksjon, forklarer Benestad.

Salgssummen for de 49 prosentene er anslått til rundt 11 millioner kroner. Kinobygget i Kristiansand inngår ikke i salget.

I forbindelse med salget skal det inngås en aksjonæravtale for å sikre videreføring av Barnefilmfestivalen AS.