Detalj: Snørebåndet tres gjennom sølvmaljene på snørelivet. Foto: Anne Smith Lorentz
Flott: Marie Jernæs er nesten ferdig påkledd. Foto: Anne Smith Lorentz
På topp: Liv Camilla Ege vurderer å få seg hodeplagg til bunaden. I Vest-Agder er dette veldig populært. Camilla Agre Mortensen viser hvordan det skal riktig på. Foto: Anne Smith Lorentz
Valk: Fellesbetegnelsen for Vest-Agders hodeplagg er valk. Den til venstre heter rult og er for ugifte kvinner. Vase er den til høyre som er for gifte kvinner. Foto: Anne Smith Lorentz
Høytid: Avdelingsleder for Husfliden i Kristiansand, Katrin Heinecke, har det travelt i konfirmasjonstiden og mot 17. mai. Foto: Anne Smith Lorentz
Ny trend: Nå selges det like mange bunadstøvletter som sko. Kanskje har folk lært av de kjølige nasjonaldagene de senere årene. Foto: Anne Smith Lorentz

KRISTIANSAND: — Det er litt tungt og varmt, og så...

Marie Jernæs rister litt på ermene. Det er tydelig rart å ha på seg Vest-Agder-bunaden for aller første gang. Men konfirmasjonsgaven sitter som et skudd. Den er klar for den store dagen, og et langt "liv" som 17. mai-antrekk.

— Nesten alle vennene mine har bunad. Det er så fint på 17. mai når alle går rundt med så fine bunader, sier Søms-jenta.

Nært er til stede i en hektisk og typisk dag på Husfliden.

Pene i bunad

— April og mai er årets travleste måneder. Nå har vi leveringer av bunader daglig, fra morgen til kveld, sier Katrin Heinecke, avdelingsleder i Kristiansand.

Konfirmasjonstiden har mye av æren for bunadsrushet, men naturligvis er det også trykk opp mot nasjonaldagen.

— Det er en takknemlig jobb. Det er så mye glede. Alle blir så pene, sier Heinecke.

Husfliden i Vest-Agder selger rundt 400 bunader årlig, og salgstallet er stadig stigende. I Vest-Agder er det også veldig "in" med hodeplagg. Vase for gifte og rult for ugifte damer.

Nært traff ei jente i siste kategori, som var på Husfliden for å prøve og vurdere.

Dyr investering

— Det er kult. Det er det med å holde på tradisjoner. Og det er ikke så mange som har det, sier Liv Camilla Ege.

Mor, Wenche Ege, vurderer om det er mulig å sy hodeplagget selv. For bunad koster. Med sølv, sko og hele pakka kommer man lett opp i 30-40 000 kroner.

— Folk har god råd, og det er en investering for livet. Bunaden går aldri ned i pris, sier estlenderen Katrin Heinecke.

Og at folk har god råd vises også på et lite stunt hun prøvde for et par år siden: Tilbud om å stryke bunadskjorten.

— Jeg lanserte det egentlig for tull. Vi var lei av at folk ringte for å få stryketips. Men det er blitt ekstremt populært. Og det er like morsomt hver gang kunder ringer inn, og blir lettet når de bare kan levere den inn, sier hun lattermildt.