KRISTIANSAND: — Det går an å bruke fantasien litt. Folk har jo ikke greie på dyr lenger, sier Per Giske fra Froland til Fædrelandsvennen.

Giske har selv hatt tre bukker på beite på en øy utenfor Risør og har erfaring med kystbukkens lynne. Han er alt annet enn imponert over håndteringen av den fem år gamle bukken "Jesus", som nå kan ende opp som grillmat etter først å ha skremt tre hyttegjester opp i et tre og deretter fått lovens lange arm på nakken på Fugløya utenfor Søgne i helgen.

— Passer på flokken sin

— Skal bukken bli grillmat bare fordi den oppfører seg slik bukker gjør, spør Giske, og hevder bukken ikke går ikke til angrep på mennesker med mindre den oppfatter en som en rival eller en trussel for flokken.

— Du kan ikke leke med dem. Det er en bukk som skal passe flokken sin og beite marken, sier Giske.

Han mener Fugløy-bukken trolig bare markerte reviret sitt da den gikk til angrep på hyttegjestene i helgen. På den lille øya utenfor Søgne går nemlig to andre geiter. Den ene geita har akkurat fått kje, mens den andre venter kje litt senere. Noe som ifølge Giske gjør at bukken kan gå til angrep dersom den føler at flokken blir truet.

Giske opplevde at bukkeholdet på øya hvor han bodde var uproblematisk inntil feriegjestene ankom øya. Da kom også klagene inn.

— Alt var greit til bukken min, Sverre, forsynte seg av rosene på ei hytte. Da var det gjort, sier Giske, som mener folk er for lite vant til å ferdes blant dyr. Noe som gjør at man krever dem fjernet så fort problemene oppstår.

Anbefaler en bøtte med vann

Jesu hissige bukkesprang i helgen har ikke bare ført ham i unåde hos eier Tor Brede Launes, men endte opp med at politiet valgte å tømme en gassflaske i hodet for å få "bukt" med den 80 kilo store karen. I overkant dramatisk, mener Giske, som på sin side anbefaler å ty til noe så enkelt som en bøtte med saltvann.

— Det er bare å helle ei bøtte med saltvann i hodet på dem, så gir de seg. En må holde hodet kaldt, og en må avlede dem, sier Giske, som ved flere anledninger helte en bøtte med saltvann for å roe "Sverre".

— Han var en grei bukk, men når han kom i brunsttiden ble han litt vrang, erkjenner Giske, som likevel mener at bukken i Søgne ikke har gjort noe galt.

— Etter min mening har den ikke gjort noe galt. Det er de som har gått inn på hans territorie som bør bøye seg i støvet og innrette seg litt. Det er på mange måter hans hei, sier Giske, som selv måtte kvitte seg med sin bukk etter flere klager fra feriegjestene.

Men bukken Sverre endte ikke sine dager på grillen.

— Nei, han endte opp som avlsbukk i Marnardal, humrer Giske.