ÅSERAL: — Det er veldig kjedelig og beklagelig at dette skjer. Jeg mener vi var på vei mot en god og sunn drift, men slike svingninger som vi så i sommer, klarte vi ikke å leve med. Det flotte været gjorde at besøket sviktet totalt, sier daglig leder for senteret, Jarle Thorkildsen.

BEKLAGER: Jarle Thorkildsen står sammen med sin bror Roar bak driften av Minne kultursenter. Han beklager sterkt at de nå må trekke seg ut av driften. Foto: Arkiv

Tallene som ble presentert Åseral kommunestyre nylig, er brutale. Underskuddet i 2010 var på 600.000 kroner. I 2011 var det minus 343.000 kroner, mens underskuddet i fjor var nede på 35.000 kroner. Hadde driften fortsatt ut dette året slik som nå, kunne underskuddet blitt på omlag 350.000 kroner.

Total svikt

Mer enn noe annet har det vært Bygdeutstillingen i juni og juli som har vært bærebjelken i driften av Minne. Mens disse meget viktige ukene i 2010 og 2012 ga vel 600.000 kroner i inntekter, ble inntektene denne sommeren kun på 336.000 kroner – nesten en halvering.

— Vi fikk oppleve det som svært mange andre museum og kultursentre fikk føle på kroppen, nemlig et flott sommervær. Da svikter besøket, sier Thorkildsen.

Ulevelige svingninger

Han sier at de ikke kan leve med slike svingninger.

— Denne sommeren viser at man ikke kan forvente en stabil omsetning i fortsettelsen. 2010 og 2012 var to unike toppår som det skal mye til å kopiere. Omsetningen vil høyst sannsynlig svinge med hundre prosent fra år til år avhengig av været og andre eksterne forhold, sier han.

Selskapet har fått 500.000 kroner fra kommunen i årlige driftstilskudd. Ut over det har det kun vært billettinntektene, matsalg, kunstsalg og arrangementer som har gitt penger i kassa.

I prognosene før åpningen i 2010 mente man at det var realistisk med 10.000 og oppover av besøkende i året. Fasiten har vært rundt 5000. — En viktig grunn til at det har blitt slik, er at tilbudet til folk er blitt mye større om sommeren enn tidligere. Det har særlig vi fått merke, sier Thorkildsen.

Tre løsninger

Overfor kommunen har Thorkildsen skissert tre løsninger:

•Konkurs. Men dette ville ha dratt Naturexbo i Kristiansand med seg i dragsuget på grunn av driftsavtalene selskapet har med kommunen. Sju ansatte ville i så fall mistet jobben.

•Kommunen låner Minne Drift AS 500.000 kroner for å holde senteret flytende ut året. Deretter økes driftstilskuddet med en million kroner i året.

•Kommunen overtar senteret og drift av denne.

Og det er denne siste løsningen kommunestyret nå har valgt.

Ordføreren: For optimistiske

Åseral-ordfører Oddmund Ljosland har ingen problemer med å se at både kommunen og selskapet bak driften av Minne kultursenter har vært alt for optimistiske om antal besøkende.

— Jeg synes det er vanskelig å si hva som er årsaken til at vi bare har fått halvparten av det besøket som vi trodde. Men jeg ser jo at mange museum har hatt svikt i besøkstallet i år, sier Ljosland.

Kommunen overtar nå driften. - Det blir i alle fall ikke foreløpig noen endring i driften. Vi skal fortsatt ha en ansatt her, og så gjelder det å jakte på aktiviteter som kan få opp antall besøkende, sier han.

Han sier kommunen vil bygge stein på stein for å sikre fremtidig drift.