SYNDEREN?: En av brannmannskoene fra Søgne holder opp en grill funnet under slukkingsarbeidet på Høgholmen mandag. Brannsjefene på Sørlandet advarer nå sterkt mot å grille ute i naturen på grunn av den høye skogbrannfaren. Foto: KV Nornen

AGDER: Skogbrannfaren på Sørlandet øker for hvert døgn som går uten nedbør, og brannutrykningene til krattbranner blir stadig flere.

— I går (mandag) hadde vi fire utrykninger i Kristiansandsregionen. Akkurat nå er det veldig stor fare for skogbrann over hele Agder, men spesielt stor er faren nordøst i Aust-Agder, sier overbrannmester Johnny Flæte.

— Vi frykter at vi kan få en storbrann, som vil kreve store ressurser. Nå i ferien er vi i beredskap og over minimumsbemanning, men å skulle få inn ekstra mannskaper på kort varsel er ikke enkelt. Samtidig vil Sivilforsvaret kunne hjelpe ved en større skogbrann, sier Flæte.

Stor brannfare

Fædrelandsvennen har de siste dagene meldt om flere krattbranner på Sørlandet, og med fire uker uten regn har sannsynligheten for skogbrann skutt i været.

Skogbrannindeksen, som utarbeidedes av Meteorologisk institutt, viser høy skogbrannfare flere steder. Størst fare er det i Aust-Agder, der indeksen overgår 70 på skalaen de neste dagene, som indikerer «meget stor fare». Toppunktet på 90 på Nelaug i Åmli nås på torsdag. Også Gjerstad, Froland, Bygland og Valle har meget stor skogbrannfare i dagene fremover.

Brannsjef i Østre Agder brannvesen, Hans Henrik Bakke, sier at brannmannskapene nå er på tå hev.

— En større skogbrann er den store frykten, som vil kreve dager med slukkearbeid og store ressurser. Det er lenge siden det har vært så tørt som nå, men under Myklandsbrannen i 2008 viste vel brannindeksen rundt 220, sier Bakke, som forteller at brannvesenet følger situasjonen tett.

SYNDEREN?: En av brannmannskoene fra Søgne holder opp en grill funnet under slukkingsarbeidet på Høgholmen mandag. Brannsjefene på Sørlandet advarer nå sterkt mot å grille ute i naturen på grunn av den høye skogbrannfaren. Foto: KV Nornen

— Så langt har vi vært heldige, og kun rykket ut til en krattbrann ved Risør, sier Bakke, som nå er mest bekymret for de mange turistene som nå befinner seg i distriktet.- Spesielt ute på øyene og langs kysten er det høy brannfare, med lite jordsmonn og veldig tørr grunn. Vi oppfordrer alle til å unngå engangsgriller. En liten gnist derfra er nok til å starte en brann som en familie ikke vil klare å slukke, sier han.

Øker og øker

I Vest-Agder viser brannindeksen fare for skogbrann i Sirdal, og stor fare for brann i Mandal og Audnedal, som er de tre målepunktene i fylket.

— Vi vet at skogbrannfaren er høy over alt nå, både langs kysten og i innlandet. Det er ekstremt tørt, og langs kysten er det lokalt brune flekker med vegetasjon. Der skal det ikke mye til før det starter å brenne, sier Johnny Flæte.

— Bålforbudet er absolutt, og vi er heller ikke veldig glad i engangsgriller. Mange av krattbrannene stammer fra slike griller som er satt på brennbart materiale, sier han.

Flæte sier at det også innover i landet er stor fare for brann nå.

— Det er mye barskog og tynnere jordsmonn, og vi er i god dialog med skogeierne gjennom AT Skog om forebyggende tiltak, sier han.

Blant tiltakene er å begrense bruk av kjettinger og belter på traktorer og skogsmaskiner, økt varsomhet med fylling av drivstoff og bruk av motorsager og overvåking av driftsområdet.

— Dersom været ikke endrer seg må vi også vurdere ytterligere tiltak, i ytterste konsekvens full stans av maskinell skogdrift, sier Flæte.

Mot slutten av uka skal også lokale flyklubber komme på vingene, og drive brannovervåking av distriktet fra Kjevik.