Ledigheten i Aust-Agder har økt med 22 prosent, det betyr at 2220 står helt uten jobb i fylket. I Vest-Agder er økningen 15 prosent, det vil si at 3219 står uten jobb. I Agder er det nå 5439 arbeidsledige ved utgangen av september.

225 flere personer står uten jobb i Kristiansand sammenliknet med for ett år siden, det utgjør 4,1 prosent av arbeidsstyrken. Størst prosentvis økning i Agder har det vært i Hægebostad det siste året. 33 personer er ved utgangen av september helt ledige i Hægebostad. Det tilsvarer en økning på 313 prosent sammenlignet med i fjor.

Arbeidsledigheten i Aust-Agder er størst i Norge, 0,1 prosent høyere enn i Rogaland, som har hatt den største økningen arbeidsledige det siste året.

— Ingen dramatikk

Arbeidsledigheten i Aust-Agder er størst i Norge, 0,1 prosent høyere enn i Rogaland, som har hatt den største økningen arbeidsledige det siste året. Avdelingsdirektør for spesialenheter i Nav Vest-Agder, Per Lund, er ikke umiddelbart redd for tallene.

— Tallene er viktige, men det er ingen dramatikk ennå. Vi ser at Rogaland har gått fra et historisk lavt ledighetstall, men begynner nå å krype opp mot tallene vi har i Aust-Agder og er forbi i vest, sier Lund.

Han er klar på at økningen vil fortsette i månedene fremover. Fædrelandsvennen har tidligere omtalt NAV-tall, som viser en kraftig vekst i mulige oppsigelser og permitteringer. Lunds er usikker for desember og nyåret. Da løper oppsigelsestiden til mange av de som allerede har fått oppsigelse ut. Samtidig mener han det foreløpig er en gunstig dynamikk i arbeidsmarkedet.

— Over halvparten av de som blir registrert ledige hos oss, er ute i jobb igjen innen tre måneder. Så det er stor sirkulasjon til nå, sier Lund.

Rogaland øker mest

Nedgangen i Agder har vært størst i Valle. Der har antall helt ledige gått ned med 69 prosent. Totalt er fire personer, tilsvarende 0,6 prosent av arbeidsstyrken i Valle arbeidsledige, ifølge NAVs tall.

Det siste året har ledigheten økt med 4000 personer i Rogaland. Økningen tilsvarer en økning på 70 prosent.

På landsbasis er det ved utgangen av september 79 600 personer registrert som helt ledige hos NAV. Det er 5500 flere enn i fjor. Totalt er arbeidsledighet nå 2,9 prosent av arbeidsstyrken, som er en økning på 0,2 prosentpoeng fra i fjor. Det viser de sesongjustert tallene som fredag ble presentert av NAV.

Oljenæringen er driveren

Det ble 600 flere ledige i september. Verst går det utover ingeniør- og ikt-fagene. Sammenlignet med september i fjor er det 2600 flere ledige personer med bakgrunn i nevnte yrker. Det tilsvarer en økning på 68 prosent.

— Nedgangen i oljenæringen er hovedårsaken til den økte ledigheten. Dette rammer særlig Sør-Vestlandet og ingeniører og industriyrkene, sier fungerende arbeids- og velferdsdirektør Kjersti Monland i en pressemelding fra NAV.

Flest ledige i byggebransjen

Industriarbeidere har hatt den nest største økningen i ledigheten i Norge. Der har økningen vært 28 prosent det siste året. Deretter følger meglere og konsulenter med en oppgang på 22 prosent. Arbeidsledigheten er høyest innen bygg og anlegg samt industriarbeid, med henholdsvis 4,6 og 4,5 prosent av arbeidsstyrken, skriver NAV.

Den største økningen i antall helt ledige i september finner vi blant menn over 30 år, skriver NAV. Det ble færre ledige kvinner. Nedgangen gjelder spesielt kvinner i 20-årene.