Siden NMS kjøpte den 60 mål store eiendommen i 1952, har over 40.000 gjester krysset sundet. Men ildsjelene bak Havglimt tviler på om markedsverdien er så høy som 45 millioner kroner, som taksten lød på i 2009. Foto: Jørgen Steffensen
Gunn Svaland Aas var med i dugnadsgjengen som i helga klargjorde Havglimts 80 senger for en ny sesong. Foto: Jørgen Steffensen
Ekteparet Helga og Trygve Raen har sterke følelser for Havglimt, og deltok under nedvasken lørdag. Foto: Jørgen Steffensen

Ved innføring av eiendomsskatt i 2009 ble Havglimt taksert til Lillesands mest verdifulle eiendom — 45 millioner kroner.

— Vi forholder oss som om virksomheten skal fortsette, og håper på det. Samtidig er vi opptatt av at NMS må tilpasse seg tidene, organisasjonen har ikke råd til å sitte på alle eiendommene, erkjenner Trygve Raen, leder av driftsstyret for Havglimt.

I helga ledet han dugnadsarbeidet med snekring, nedvask og madrassbanking på det tradisjonsrike leirstedet ved Ulvøysund. Fra mai til september ventes igjen innrykk av nærmere tusen leirdeltakere og overnattingsgjester over sundet.

— Veldig mange har sterke følelser for Havglimt, som har hatt stor betydning for rekrutteringen til NMS. For 20 år siden var det flere barneleirer enn i dag, men oppslutningen er fortsatt god, påpeker Raen.

Millionunderskudd

Det Norske Misjonsselskap (NMS), landets eldste misjonsorganisasjon, er i ferd med å saumfare eiendomsmassen, for ikke å kaste penger ut av gamle vinduer.

Som Fædrelandsvennen skrev for få dager siden er det allerede besluttet å legge hovedkvarteret gjennom 90 år i Kristiansand - Tollbodgata 48 - ut for salg.

NMS kjøpte det gamle landstedet i Høvåg for 30.000 kroner i 1952, og bygde spisesal, møtesal, internatbygg og sjøbod. Eiendommen er på hele 60 mål, med 80 senger og svært enkel standard.Problemet er at organisasjonen sitter på totalt 16 leirsteder som i 2013 gikk med fire millioner kroner i underskudd. Penger som kunne vært brukt til kjernevirksomheten — misjon i fjerne himmelstrøk.

Tre av de 16 leirstedene ligger i Agder: Havglimt (Lillesand), Åpta (Farsund) og Fjelltun (Flekkefjord). Åpta Misjonssenter regnes som det mest funksjonelle, med moderne fasiliteter, god veiforbindelse og - ikke minst - helårsdrift.

- Vanskelig sak

— Alt er egentlig i spill, og mange er spente. Det er ikke sikkert de stedene vi har arvet er de mest strategiske for dagens generasjon og de neste 20- 30 årene. Kanskje er det fornuftig å selge og bygge noe mer fremtidsrettet, og likevel sitte igjen med penger netto, forklarer eiendomssjef Tor Helge Køhn i NMS.

Landsstyret, som avgjør saken, har antydet at det bør holde med ett leirsted i hver av de sju regionene. Om halvannen uke møtes de, målet er å fatte en beslutning innen generalforsamlingen i juli.

Åpta Misjonssenter innerst i Åptafjorden i Farsund kommune er organisasjonens "hovedsommersted". Foto: NMS

— Som misjonsfolk må vi tenke gjennom hvor mye penger vi vil bruke på å drifte leirplasser, som går med store underskudd og har enormt etterslep på vedlikehold. Det er en vanskelig sak for oss, med stort engasjement. Folk føler sterkt eierskap til leirstedene, som har betydd uendelig mye for arbeidet vårt. Kanskje bør kristne organisasjoner tenke litt nytt, og samarbeide om leirsteder fremfor at alle eier sine egne, uttaler landsstyreleder Kari Skår Sørheim til Fædrelandsvennen.Tidligere har organisasjonen Normisjon solgt flere leirsteder i distriktet, deriblant Agderstrand og Hynnekleiv.

Må renoveres for ti millioner

Havglimts tilhengere tror ikke 2009-taksten på 45 millioner kroner er reell i dagens marked.

— Jeg kan ikke helt se for meg hva stedet skulle brukes til, og tror ikke det vil være så enkelt å selge, sier Harry Omdal, leder av foreningen Havglimts Venner.

Siden NMS kjøpte den 60 mål store eiendommen i 1952, har over 40.000 gjester krysset sundet. Men ildsjelene bak Havglimt tviler på om markedsverdien er så høy som 45 millioner kroner, som taksten lød på i 2009. Foto: Jørgen Steffensen

Selskapet Multiconsult har saumfart alle leirstedene til NMS. De har konkludert med at Havglimt må renoveres for ti millioner kroner for å tilfredsstille dagens krav til fasiliteter.I fjor hadde Havglimt et sjeldent underskudd på 50.000 kroner, men i årenes løp har stedet tilført organisasjonen midler — ikke omvendt.

— Dette skyldes veldig stor dugnadsinnsats, samt at vi ikke har hatt de store investeringene. Derfor er det nå behov for betydelig opprusting, påpeker Trygve Raen, leder av Havglimt-styret.

Overfor organisasjonen har de pekt på nye muligheter for fremtidens drift, blant annet utleie til dykking og andre vannsportaktiviteter.