Slik blir en 30 meters skorstein plassert på toppen av Odderøya, over renseanlegget. Foto: ASPLAN VIAK

— Vi har gjort en beregning med luktmodell. Skal du ha lavere pipe må du ha et luktfjerningsanlegg, som gir høyere rensegrad. Dette koster rundt en halv million i drifts- og kapitalkostnader årlig, forklarte byingeniør Terje Lilletvedt for byutviklingsstyret torsdag.

Det underjordiske renseanlegget på Odderøya skal bygges om for 418,5 millioner kroner. Med dette økes kapasiteten fra 900 til 1700 liter i sekundet, og anlegget vil betjene hele Kristiansand fra 2017 og de neste 30-40 årene.

Tenker kun på lukt

Luktproblemet skal løses ved en to meter bred pipe på toppen av øya, rett over det underjordiske renseanlegget.

— Det er to alternativer, 20 og 30 meter. Vi vil gå for 20 meter, sa Hans Petter Horve fra Miljøpartiet de Grønne, den eneste som stemte imot at reguleringsplanen inkluderer høy skorstein.

Politikerne er mer bekymret for lukt enn høye, synlige piper.

— Dette er det beste alternativet i forhold til lukt, noe Kanalbyen har vært opptatt av – at det skal være 110 prosent sikkert. Så får vi se om naturen rundt kan dempe inntrykket av pipa, sier utvalgsleder Grete Kvelland Skaara (KrF) til Fædrelandsvennen.

Silokai-utbygger Kanalbyen Utvikling AS har under høringen bedt om høy skorstein, av frykt for at innflytterne i de 700 leilighetene får en eim av kloakk på kjøpet.Alternativ 1 har vært begrenset luktreduksjon kombinert med en 30 meter høy skorstein. Alternativ 2 er omfattende luktreduksjon kombinert med en 20 meters skorstein, noe som vil koste 2,5 millioner mer i investering og 300.000 i årlig drift.

Bystyret avgjør endelig saken i april-møtet.