Brødrene Kjell (t.v) og Asbjørn Karlsen har aldri brukt vester. Men de ser mye vill kjøring på sjøen og mener påbud er helt nødvendig slik dagens båtfolk oppfører seg. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Denne familien følger dagens regelverk med vest om bord, men de støtter påbud om å ha den på - og sier de nesten alltid har den på Foran lille Fiona sammen med mamma Stine Oliversen. Bak Marius Oliversen, Lasse Oliversen og Herbjørn Dahl. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Hans Petter Mjølund (t.v) har fått hjelp av Svein Monen til å få båten på vann. Begge støtter påbud om å bruke redningsvest. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Det skal bare en skarp bølge til, og du havner i sjøen. Da nytter det ikke med vest i et rom i båten, sier 14 år gamle The Aamodt og 15 år gamle Malin Stupstad i Høllen.

De bruker alltid vest, og synes det er flott at det nå ligger an til å bli påbudt å ha på vesten, ikke bare ha den om bord.

— De som ikke får solt seg på dekk lenger, kan gå i land på en holme. Det gjør vi. Mye hyggeligere, sier de.

1. juli.

Næringskomiteen på Stortinget går inn for påbud, etter forslag fra Ap. Loven vil tre i kraft fra 1. juli, hvis den blir vedtatt, som det ligger an til, i Stortinget 13. juni.

Borte på en utrigger i Høllen kommer brødrene Asbjørn og Kjell Karlsen slentrende.

Tore Andreassen pleier å bruke vesten som sitteunderlag. Han er for påbud om å ha den på. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Båtfolk er ikke som før

— Du tror vel vi gamle sjøulkene er mot påbud. Men da må du tro om igjen, sier Asbjørn Karlsen.

— Vi er født på sjøen og har aldri hatt redningsvest på. Men vi kan sjøen - og har respekt. Dagens båtfolk er helt annerledes enn før. Folk kan komme fra en fjellstøyl på Hovden, sette seg i en småbåt og rase av sted med 200 hestekrefter - helt uten erfaring. Vest-påbud er helt nødvendig, sier Kjell Karlsen.

— Du må nok til Nord-Norge for å finne motstand. Alle husker han 90-åringen som var i retten i fjor. Ren idioti var det. Redningsvest redder liv. Det går ikke an å være mot, mener Asbjørn Karlsen.

— Er det mye uvettig kjøring?

— Det er ikke til å tro. Høy fart og null kunnskap om bølgens kraft og grunner og skjær. Rett som det er ser vi småbåter krysse rett inn foran store. Det er et under det ikke går flere liv, mener Kjell Karlsen.

— Kommer dere til å følge påbudet?

— I alle fall hvis det er fare for å bli kontrollert... Akkurat det med kontroll er viktig. Påbud hjelper ikke hvis ikke det håndheves, humrer Asbjørn Karlsen

- På tide

Familien Oliversen har pakket båten nokså full, og er på vei fra Høllen Brygge til hytta på Stolkilen.

— På tide at det innføres påbud. Dette vender folk seg til, sier bestefar Lasse Oliversen, som er i båten sammen med datter, sønn, svigersønn og datterdatter. Bare den lille jenta og bestefar har vest på.

— Vi følger dagens regelverk litt til, he he. Vanligvis pleier alle å ha vest. Det hjelper lite at barna har, hvis voksne er uten - og uten i stand til å hjelpe, sier svigersønn Herbjørn Dahl.

I Auglandsbukta holder venstrepolitiker Hans Petter Mjølund fremdeles på med båtpuss. (I fjor var han helt sist på vannet)

— Vest er fornuftig. Påbud er klokt, sier han.

Medhjelper Svein Monen synes det blir mye styring og påbud etter hvert, men er egentlig enig.

Brødrene Kjell (t.v) og Asbjørn Karlsen har aldri brukt vester. Men de ser mye vill kjøring på sjøen og mener påbud er helt nødvendig slik dagens båtfolk oppfører seg. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Duoen sammenligner med røykelov og bilbelte. Få er mot det nå.

Som sitteunderlag...

Ytterst i Auglandsbukta sitter Tore Andreassen i en 14 fots åpen båt.

— Jeg må bruke noen tusenlapper på mer praktiske vester nå. Dessuten må jeg endre vane. Jeg er av dem som bruker vesten som behagelig sitteunderlag, sier han, og legger til.

— Men jeg støtter påbud. Det vil redde liv.

- Vil redde mange liv

Odd Omland, stortingsrepresentant for Ap, Vest-Agder sier påbud om bruk av vest vil redde mange liv.

— Påbud om bruk av redningsvest om bord i småbåter i fart er helt nødvendig, og vi ser allerede stor støtte fra redningsorganisasjonene, sier han.

Det er KrF og Venstre som sammen med Sp støtter forslaget Ap fremmet i næringskomiteen. Dermed ble det flertall i komiteen. Regjeringspartiene er mot.

Næringsminister Monica Mæland har uttalt at hun heller tror på frihet under ansvar.

— Vi vil også få flertall i selve Stortinget 13. juni. Dermed blir påbudet gjeldende fra 1. juli. Men det er litt spenning. SV er delt. Enten må vi ha med SV, eller vi må ha den ene stemmen til Miljøpartiet, opplyser Odd Omland.

Mijløpartiet er for påbud, så lenge ikke-motoriserte fartøyer holdes utenom påbudet.