Det er to utspill de siste dagene som får de Ruiter til å reagere fra sitt kontor på Stortinget.

Brevet fra den borgerlige ledelsen i Kristiansand hvor de ber pilotene i Norwegian ta opp arbeidet før de ødelegger flyselskapet.

• Varaordfører Jørgen Kristiansen som ber om at SV-eren Øystein Djupedal ikke utnevnes til ny fylkesmann for Agder.

— Flaut og banalt

Det er spesielt å tilhøre en landsdel som preges av så tunge konservative krefter som politisk ledelse i Kristiansand representerer

— Kristiansen må få lov å mene hva han vil om fylkesmannen. Vi lever i et demokrati. Men når han kommer opp med argumenter som nei til bordbønn, blir det bare flaut og banalt. Jeg kjenner på en rar følelse, for jeg er glad i landsdelen. Det er spesielt å tilhøre en landsdel som preges av så tunge konservative krefter som politisk ledelse i Kristiansand representerer, sier de Ruiter.

Varaordfører Jørgen Kristiansen mener de Ruiter bommer med kritikken. Vi kan ikke si noe annet enn det vi mener på Sørlandet, bare for å tekkes Oslo og Freddy de Ruiter, sier han. Foto: Torstein Øen

— Alle som representerer Sørlandet kjemper for gjennomslag. Men i hovedstaden snakker folk om nok et antikvarisk, konservativt utspill fra Sørlandet. Vi mister innflytelse på dette viset, sier Freddy de Ruiter.

- Gjørme

- Men tror du ikke en del er enige med Kristiansen?

— Jo, særlig i Vest-Agder, som jeg oppfatter langt mer konservativt enn Aust-Agder. På en måte er det komisk gammeldags. Samtidig er det veldig alvorlig at Kristiansand, Sørlandets største by, ledes av slike konservative holdninger.

Det er ei konservativ gjørme som hemmer landsdelen og som sjokkerer meg

— Det er ei konservativ gjørme som hemmer landsdelen og som sjokkerer meg. Jeg blir flau over å være sørlending, sier de Ruiter.

Angrepet på de streikende synes han er ekstra alvorlig. Freddy de Ruiter mener du må tilbake til 30-tallet for å finne konservative politikere med et mer negativt syn på ansattes rettigheter.

— Streik er et lovlig virkemiddel. Når politisk ledelse i Kristiansand går tungt ut og ber de streikende avslutte, er angrep på streikeretten og dermed på demokratiet, sier de Ruiter.

— Et gufs fra fortiden. De vil tydeligvis ta makt fra arbeidstakerne og gi til pengemakten. Det er å svekke demokratiet. Igjen får Sørlandet fokus for verdier og synspunkter de færreste i Norge vil støtte, sier de Ruiter.

Må tåle uenighet

Varaordfører Jørgen Kristiansen mener de Ruiter skyter over mål med kritikken.

— Freddy de Ruiter har hatt ganske mange utspill selv opp gjennom årene. Jeg ønsker å være en politiker som sier hva jeg mener. Derfor sa jeg at jeg ikke ønsker Djupedal som fylkesmann og derfor uttalte vi oss om streiken. Vi var bekymret for Kjevik, sier Kristiansen.

Vi kan ikke si noe annet enn det vi mener på Sørlandet, for å tekkes Oslo og Freddy de Ruiter

- Men er det ikke gammeldags å trekke inn bordbønn?

— Hvorfor det? Jeg tror mange er enig med meg i at Djupedal gikk altfor langt som kunnskapsminister da han var mot bordbønn. Han sa også at foreldre ikke er best til å oppdra barn. Det er ganske sterk kost.

— Jeg er også opptatt av gjennomslag. Men vi kan ikke si noe annet enn det vi mener på Sørlandet, for å tekkes Oslo og Freddy de Ruiter. Vi må stå for det vi mener og vi må tåle at vi er litt uenige om ting, sier Kristiansen.