— Jeg kan ikke se at det foreligger formildende omstendigheter. Tiltalte har beklaget seg, men har ikke tatt på seg ansvar fullt ut, sa aktor, statsadvokat Dennis Danielsen i sin prosedyre i Kristiansand tingrett tirsdag.

Om morgenen 31. juli skal 48-åringen ha forsøkt å ta livet av ekskona på hytta i Evje og Hornnes. Han er også tiltalt etter mordbrannparagrafen fordi ekskona og de to døtrene 13 og 15 lett kunne ha mistet livet i brannen.

Strafferammen for drapsforsøk er 15 år. Aktor begrunner sin to år kortere straffepåstand slik:

— Handlingens grusomhet, følgende for fornærmede, rettspraksis og Høyesteretts forventninger om skjerpede straffer, sier Danielsen til Fædrelandsvennen.

- Ingen grunn til å betvile

Heidi Taraldrud (48) hevder det var tiltalte som helte bensin over henne inne på soverommet på hytta, og tente på med en lighter. I et intervju med Fædrelandsvennenlørdag snakket om Heidi om brannen og tiden etter på.

heidi_taraldrud010.jpg Foto: Siv Dolmen

— Det er ingen grunn til å betvile fornærmedes fremstilling av saken. Det er en rekke bevis som støtter opp om hennes forklaring, mener aktor.

Aktor viser til at Taraldrud allerede i nødmeldingen til politiet fortalte hva som hadde skjedd. Hun har fastholdt sin forklaring, som støttes av døtrene i dommeravhør.

Politiets krimtekniker har slått fast at brannens arnested var på soverommet der ekskona oppholdt seg. Han mener det må ha vært åpen ild som antente brannen. De brannsakkyndige har avvist at brannen startet av pilotflammen på gasskjøleskapet i hytta eller en skjøteledning, slik tiltalte hevdet i retten.

Ville ta livet av seg selv

Aktor legger stor vekt på den første politiforklaringen til tiltalte. Her forklarte han at planen var å ta livet av seg selv foran ekskona.

— Jeg hadde tenkt å sette fyr på meg selv slik at hun kunne se hvor jævlig jeg hadde det. Men nå ble det annerledes, sa tiltalte til politiet.

Han medga også i det første avhøret at han hadde hatt en lighter i hånda. Da han ble pågrepet innrømmet han til politiet på stedet å ha satt fyr.

I retten har tiltalte erkjent at han gikk rundt med ei åpen bensinkanne, men hevdet at ekskona først fikk bensin over seg da det oppsto et basketak om kanna. Aktor mener hans senere forklaring ikke er troverdig.

Ber om frifinnelse

Forsvarer Henrik Bliksrud ber prinsipalt om at klienten frifinnes. Han mener det fortsatt er tvil om 48-åringen er tilregnelig og kan straffes.

Han trekker fram at en psykiater og en psykolog på DPS Solvang i Kristiansand i november 2013 ønsket å utrede tiltalte for en psykisk grunnlidelse. De var kritiske til en utredning i 2012 som de sakkyndige i rettssaken har støttet seg til.

Dersom retten skulle følge konklusjonen om at 48-åringen ikke var psykotisk, mener forsvareren at dommerne i stor grad kan legge til grunn det klienten er tiltalt for. Han mener sju-åtte år er en passende straff for handlingen.

— Her er det ikke snakk om planlegging og det er ikke noe motiv. Vi står overfor en forvirret, syk og ustabil mann og hans desperate handling i et tankekaos, sa Bliksrud i sin prosedyre.

- Fare for gjentakelse

Etter forsvarers prosedyre ba aktor retten vudere å avsi dom om tvungen psykisk helsevern - dersom de konkluderer med at det er tvil om tilregnelighet.

Henrik Bliksrud

— Han har ikke kontroll på sitt rusmisbruk. Dersom han nå skulle slippes fri vil han høyst sannsynlig ruse seg og kunne begå nye alvorlige straffbare handlinger, sa statsadvokat Dennis Danielsen.

Bistandsadvokat Monica Haugedal har lagt ned påstand om oppreisningserstatning til ekskona på 600.000 kroner. Døtrens bistandsadvokat, Solrund Vik, krever inntil 200.000 kroner til hver av dem.