De mener arbeidsplasser og skattinntekter bør være kjærkomment for kommunen, uansett beliggenhet.

— De vil oss til livs, mens de beskytter handelen i Kvadraturen. Dermed styrer de markedet, noe som ikke er deres oppgave. Vi må få drive på lik linje uansett hvilken side av byen vi ligger på, sier Rosita Kultorp til Fædrelandsvennen.

Høringsrunden for den nye og omstridte reguleringsplanen for Sørlandsparken er akkurat avsluttet. Her foreslås blant annet etableringsstopp for visse tjenesteytende virksomheter.

- Skremmende å lese

Ekteparet påpeker at handelsmønsteret er i endring. Netthandel og nye butikksentre i regionen hemmer vekst, de mener ytterligere bremseklosser i Sørlandsparken er overflødig.

Er ikke arbeidsplasser like mye verdt her ute?

— Jeg skjønner ikke hvorfor de skal legge restriksjoner og stanse utviklingen. Er ikke arbeidsplasser like mye verdt her ute? Om ti år kan mye være endret, derfor er det skremmende å lese om alle forbudene de ønsker, sier Rosita Kultorp.

56-åringen mener planarbeidet har handlet mest om Sørlandssenteret og de store eiendomsbesitterne i parken, mens mange mindre huseiere ikke aner hvordan de vil bli rammet.

- Føler oss litt lurt

For 13 år siden la familieselskapet noen millioner på bordet for Barstølveien 13, og innredet slik at de kunne drive hver sin geskjeft under samme tak.

Ekteparet trodde investeringen var fremtidsrettet, så lenge parken ble omtalt som landsdelssenter for handel og tjenester - en regional næringspark med store utviklingsmuligheter.

«Vi føler oss litt lurt i og med at prisene ved kjøp av eiendom her ute var adskillig høyere enn de på vestsiden av Kvadraturen. (…) Kommunens egne høye tomtepriser satte norm for andre eiendommers kostnad.» skriver Kultorp Eiendom i sin høringsuttalelse.

Landets største kjøpesenter, Sørlandssenteret med 195 butikker, strekker seg gjennom store deler av Sørlandsparken. Næringsområdet ble etablert i 1977, og nå lager kommunen en ny plan. Foto: Kjartan Bjelland

Når ekteparet takker av om noen år, frykter de det blir vanskelig å selge eller leie ut lokalene til ny virksomhet.— Å ha klausul på bygget vil være det samme som å si at man kun kan selge bruktbilen til en bestemt aldersgruppe. Det er her vi har dyttet inn sparepengene våre, dette er vår pensjon, påpeker Tor Kultorp (59).

- Uakseptabelt

De mener Sørlandsparken er det naturlige bydelssenteret for Kristiansand øst, ikke Rona Senter - som åpnet i november - eller Kvadraturen. Når Vågsbygd kan ha bibliotek, bør Sørlandsparken få det samme.

— Dette begrenser bilkjøringen for folk som bor på østsiden. At alle må dra til byen er så korttenkt, når vi vet hvor mange boliger som skal bygges på denne siden, mener Rosita Kultorp.

Sørlandsparken Næringsforening viser til at plan- og bygningsloven fra 1985 lå til grunn da parken ble etablert, den gang flere typer tjenesteyting var definert som kontor.

De liker reguleringsplanen fra 2005 bedre, og kaller de foreslåtte endringer «svært rigide og derfor uakseptable».

«Som selger av tomtearealer har kommunen vært offensiv og tjent store summer til byens beste. Forsøket på å endre rammene mindre enn 10 år senere oppfattes som svært uheldig og lite forutsigbart.» heter det i deres uttalelse.

Før jul gikk også Lunde Holding Invest hardt ut mot planen.

- Fortsatt den viktigste parken

— Dette er den største og viktigste næringsparken på Sørlandet, det skal den også være i fremtiden. Men dette er politikk, det handler om å plassere riktige tjenester på rett sted, uttaler planleder Eirik Martens Svensen i Kristiansand kommune.

Planleder Eirik Martens Svensen i Kristiansand kommune. Foto: Arkivfoto

Noen av punktene Kultorp nevner går igjen i flere høringsinnspill. Nå starter den møysommelige jobben med å vurdere alt som er sendt inn.Kommunens planleggere frykter at Kvadraturen og andre sentre skal utarmes ved å åpne for kulturinstitusjoner, utesteder eller ytterligere tilbud innen helse, trening og lekeland.

Heller ikke rene kontorarbeidsplasser er ønsket i parken, dermed foreslås at maks 25 prosent av bruksarealet for hver eiendom kan brukes til kontor.

— Intensjonen er klar, men flere næringsdrivende mener det er for lite. Vi må se om vi har truffet på ordlyden, sier Svensen.

Planen er ventet til endelig politisk behandling over sommeren.