— Kilden er en direkte konkurrent til oss, sier Ellefsen.

Denne uka ble det kjent at Skatt sør har varslet at Kristiansand kommune kan komme til å måtte betale tilbake 294 millioner kroner i utbetalt momskompensasjon.

Etter en dom i ESA i 2008 ble det innført en ny unntaksbestemmelse i kompensasjonsloven som medfører at retten til momskompensasjon bortfaller når aktiviteten som drives «kan være i konkurranse med virksomheter som ikke er kompensasjonsberettiget».

Ugyldig

Også Stavanger kulturhus har fått et liknende krav fra Skatt vest, ogbegge kommunene går nå sammenfor å forhindre at kravet formelt blir gjort gyldig.

— Det er naturlig å samordne saken med Stavanger. Det kan ikke være riktig å kverke kulturinstitusjoner på denne måten, sier ordfører Arvid Grundekjøn. Han leder Kildens representantskap, og har fått varsel om et momskrav på 294 millioner.

-Det er på eventsiden vi har merket det mest. Siden Kilden åpnet har vi gått glipp av eventer for to-tre millioner kroner, sier eier av Kick nattklubb og scene, Narve Ellefsen. Foto: Torgeir Eikeland

Ellefsen sier Kilden er en direkte konkurrent på konsertsiden. Ikke bare for Kick men også for alle de selvstendige konsertarrangørene som bruker Kick til sine konserter.— På eventsiden vi har merket det like mye. Siden Kilden åpnet har vi gått glipp av eventer for to-tre millioner kroner, sier Ellefsen og sikter til alt fra firmafester til kongresser for konferanser som nå arrangeres i Kilden i stedet for. Han ser imidlertid ikke bort fra at andre faktorer en Kilden kan forklare noe av inntektstapet.

Økt aktivitet

Samtidig understreker han at Kilden også bidrar til økt aktivitet ved å arrangere ting som ellers ikke ville blitt tilbud i Kristiansand. Dette skaper ringvirkninger for hele utelivet, for eksempel ved at folk går ut og spiser middag før forestilling, etter forestilling og går kanskje videre ut på byen.

— Så det vil være veldig trist dersom momskravet på 294 millioner kroner blir gjort gjeldende, sier Ellefsen.

Daglig leder Jørgen Skauge i Imperiet A/S har arrangert mange konserter på Sørlandet.

— Imperiet har ikke opplevd konkurranse fra Kilden på noen av våre bookinger de siste årene, sier Skauge.

Men han er nå i en jobb som fagrådgiver for musikk- og festivalfeltet i Kristiansand kommune.

— Det er vel egentlig mest Kick som opplever direkte konkurranse fra Kilden. På grunn av jobben jeg har nå, er det mest Hunsfest i Vennesla som gjelder. Og da er ikke Kilden noen stor konkurrent, sier Skauge.

— Hva med festivalene?

— Det er en litt annen greie. Det er snakk om et par arrangementer i året for hver av dem, og Kilden er ikke særlig egnet til å konkurrere i det segmentet, sier Skauge.