— Dette betyr mye for meg. Nå ligger han her sammen med sin far, mor og søster. Og jeg kan stelle graven hans, sier mandalskvinnen Mia Spang.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Helner Grundt Spang døde i 1983, 64 år gammel. Hans aske ble lagt i en urne og deretter plassert på urnelunden bak kapellet på kirkegården. Urnelunden ligger på en høyde, og spesielt på vintertid er det kronglete å komme til.

Helner Grundt Spang rett etter 2. verdenskrig. Han ble høyt dekorert for sin innsats som krigsflyver for de allierte styrkene. Nå er hans gravsted fredet som en markering av Norges takknemlighet for hans innsats. Foto: Privat

Så i våres søkte enken om å få flytte gravsted.

Se video øverst i saken!

— Alternativet hadde vært å si opp festet og overlate stell av graven til fellesrådet, sier enken.

Skjer sjelden

Det skjer svært sjelden at graver blir flyttet i Norge.

— Men det skjer dersom det gode grunner til det, samtidig som det både er fornuftig og praktisk å få til, sier kirkeverge Øystein Ramstad.

Mange tenker kanskje at det er litt rart å flytte et gravsted

— Mange tenker kanskje at det er litt rart å flytte et gravsted og gravminne, men det er ikke mer mystisk enn at en gravstein flyttes, gjerne sammen med en symbolsk mengde med jord.

Ifølge kirkevergen lar det seg også gjøre å flytte gravminner mellom kirkegårder.

Familiegrav

Fellesrådet hadde ikke problemer med å innfri søknaden til Mia Spang. På familiegraven nede på sletten var det nok plass.

Onsdag denne uka var dagen kommet. I forkant hadde firmaet Sørlandsstein vært og hentet gravsteinen til Helner for å restaurere den. Bokstavene var nærmest visket vekk etter mange år i vær og vind.

Slik ser det nye gravstedet til Helner Grundt Spang ut. Bak er minnemerket som Mandal kommune satt ned i 1995 for hans innsats under 2. verdens krig. Foto: Jarle R. Martinsen

Samtidig ble også minneplaten ved gravstedet for Helner flyttet. For dette handler om en krigshelt som ble dekorert med krigskorset etter 2. verdenskrig for sin innsats som flyver for de allierte styrkene. I 1995 hedret Mandal kommune ham med minneplaten. En tid etter ble i tillegg gravstedet hans fredet.— Det betyr at graven aldri vil bli slettet, slik jo vanlig er etter 20 år om slektningene da ikke tar initiativ til noe annet. Av den grunn kan vi flytte gravsteinen hans, sier kirkeverge Ramstad.

Han er på kirkegården for å ta i mot Mia Spang. Sammen ser de på hvordan Rolf Gunnar Egseth klargjør det nye gravstedet.

Henter symbolsk jord

Deretter går Ramstad og Spang opp til det gamle gravstedet til Helner for å hente jord. Det er en symbolsk handling, fordi urnen er forlengst forvitret og blitt borte.

Mia Spang med kirkeverge Øystein Ramstad på urnelunden for å hente jord fra den tidligere graven til Helner Grundt Spang. Foto: Jarle R. Martinsen

— Man skulle kanskje tro at en urne, særlig de som ser ut som metall, består. Men alle går i oppløsning, sier Ramstad.Han graver en bøtte med jord som de tar ned til det nye gravstedet. Ramstad heller jorden ned i hullet som er laget. Deretter setter Egseth den nyrestaurerte gravsteinen på plass.

Nå skal jeg fordøye dette litt

- Nå skal jeg fordøye dette litt. Og så må jeg komme tilbake med blomster når det ikke lenger er så tørt som nå, sier Mia Spang.

- Blitt mer liberal

— Man er blitt langt mer liberale i sakene der man symbolsk flytter graver. Lovverket ble liberalisert for rundt ti år siden. Før den tid var det ikke lov å flytte et gravminne, sier Åse Skrøvset, rådgiver i gravplassaker i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

Da ble det for eksempel også lov å etablere et gravminne på en kirkegård for en person som for eksempel er blitt borte på havet.

Det skal likevel nokså sterke grunner til for å få flytte et gravminne. Det er de lokale fellesrådene som vurderer.

- Det er ikke mange slike saker, og det er sjeldent konfliktfylt, rett og slett fordi det ofte ikke er noe problem, sier hun.

Derimot er det mye strengere å flytte et legeme eller urne til en ny grav.

— Dette er lovregulert i gravferdsloven, sier Skrøvset.