GRIMSTAD: På et møte i Politisk samordningsgruppe i Grimstad torsdag, fortalte UiA-rektor Torunn Lauvdal om hva som er de viktigste konklusjonene i sluttrapporten om en eventuell fusjon mellom Universitetet i Agder og Høgskolen i Telemark:

  • Kristiansand blir hovedsetet. Det skal være aktivitet i alle tre fylker.

  • Ingen studiesteder blir nedlagt, men Bø og Notodden skal ses på som ett studiested.

  • Det skal være seks fakulteter. Rektor skal være valgt.

  • Navnet skal være Sørnorsk universitet.

Nedleggelser

Torunn Lauvdal var klar på at de ikke foreslår å legge ned noen studiesteder (campuser) hvis det blir fusjon. Dermed vil et fusjonert universitet ha følgende studiesteder:

Kristiansand, Grimstad, Porsgrunn, Notodden, Bø og Rauland.

Her vil Notodden og Bø bli slått sammen til en campus, men det vil være aktivitet på begge steder.

— Men man ser over tid at det kan være aktuelt å redusere antall studiesteder. Et nytt styre vil hele tiden måtte se på se på campusstrukturen, sier Lauvdal.

Overfor Fædrelandsvennen vil hun ikke spesifisere hvilke studiesteder det kan dreie seg om. Fra debatten i Telemark er det likevel kjent at Notodden er blitt nevnt som et studiested som kan bli lagt ned.

— Dette vil det bli opp til et fremtidig styre å avgjøre. Men antall studenter vil være avgjørende, sier Lauvdal.

Toril Runden (Ap) mener de burde hatt en større opprensking i antall studiesteder.

— Hvis de ikke har sagt noe mer rydding enn at to campuser eren campus, er det underlig. Det var en smertelig prosess da HiA måtte samle segog ingen grunn til å tro at dette blir mindre smertefult, sa hun.

Høring

Rapporten samsvarer i stor grad med tidligere utredninger som er gjort om en fusjon, og skal nå ut på høring.

Høringen skal danne grunnlaget for styrenes beslutning om det blir fusjon eller ikke. Selv om den ikke gir en klar anbefaling, er begge rektorene for fusjon.

Disse har også sittet i gruppen som har laget sluttrapporten.

Torunn Lauvdal mener at et fusjonert universitet med over 16.000 studenter vil hevde seg i landstoppen innen flere felt.

— På lærerutdanning tror jeg vi kan bli det sterkeste fagmiljøet, sa Lauvdal.

Også innen teknologi mener Lauvdal det blir ens tyrking.

— Vi har et stort potensiale for å bli nummer to etter Trondheim.

Motstand

Blant de ansatte er motstanden mot fusjon stor. Nå er det høring før styrene avgjør saken i juni.

Lauvdal står fast på sitt ja til fusjon.

— Agder og Telemark er en sterk region å operere i. Vi har et sterkt næringsliv og samlet trenger vi et sterkt universitet. Det å bygge et sterkt universitet mellom Stavanger og Oslo er viktig regionalt og nasjonalt, sa Lauvdal i møtet.

Hun fikk betydeleig motstand fra blant andre Kristiansands varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) som varslet at bystyret i Kristiansand kunne komme til å si nei.

Grimstads ordfører Hans Antonsen (V) mener derimot at prosessen universitetet er inne i er nødvendig. Selv om han ikke vil si et klart ja til fusjon.

Han er skuffet over at ansatte stemmer over en fusjon før sluttrapporten er klar.

— Av og til er vi så konservative at det er som et klister vihenger fast i. Jeg er skuffet over de ansatte som legger ut en avstemming førpremissene er kjent. Det er en framgangsmåte som står til stryk, sa Antonsen.