Kolnes er nestleder i Vest-Agder SV, men også gruppeleder i Farsund kommunestyre. Der vil hun ta opp saken og be ordføreren orientere om hva han egentlig står for.

Det var i Fædrelandsvennens rundspørring om reservasjonsrett for å henvise til abort, at Richard Ivar Buch kom med denne uttalelsen:

"Vi har så mange fastleger at det må kunne gå an å ta kontakt med nabokontoret hvis ei kvinne kommer i ulykka".Buch er en av ni ordførere på Agder som sier ja til at fastleger skal få rett til å reservere seg mot aborthenvisning. (Torsdag kom også Arendal-ordfører Einar Halvorsen (H) til denne konklusjonen, ifølge NRK)

— Forhistorisk

— Det er en fryktelig upassende uttalelse. En ordfører kan ikke snakke sånn. Det er forhistorisk og nedverdigende å si slikt om kvinner, sier Mette F. Roth, høyrepolitiker i Kristiansand, og en av kvinnene som har

Mette F. Roth Foto: Kjartan Bjelland

varslet at hun er helt uenig med egen regjering i reservasjonssaken.

På Fædrelandsvennens nettavis er det flere kritiske innlegg mot Buchs uttalelse, og SVs Marie-Theres Kolnes vil også ha debatt i Farsund kommunestyre:

— Jeg forbereder en interpellasjon. Jeg vil forsøke å få Farsund til å si nei til reservasjonsrett. Når saken kommer opp, er også anledningen å be ordføreren beklage eller forklare sine uttalelser. Farsund kommune kan ikke være bekjent av denne uttalelsen, sier Kolnes, og fortsetter.

- Viser verdier

— Jeg tror egentlig at Buch ikke har tenkt seg om, men da burde han si det. Uansett kan man ikke snakke slik. Det viser et syn på kvinner som ikke er akseptabelt. Selv om han slenger uttalelsen ut, viser den verdier. Det er mange ulike grunner til at en kvinne tar abort, ofte svært personlige og kompliserte grunner. Å fremstille kvinnene som ulykksalige og nesten stakkarslige, er svært stigmatiserende, sier Kolnes.

Hun mener Buch også henger ut Sørlandet.

Marie-Theres Kolnes Foto: Lillesvangstu, Ole

— Det viktige er hensynet kvinnene, men vi ser jo i rikspressen at de venter mye mer reservasjonsrett i kommunene på Sørvestlandet. Det henger i. Og så kommer denne uttalelsen og bekrefter alle fordommer. Ille, sier Kolnes.Også leder i Arbeiderpartiets kvinnenettverk i Vest-Agder, Line Stiriland, reagerer. Hun mener Buch må beklage, men er mest opptatt av saken. Hun frykter helsetilbudet til kvinner i små, konservative kommuner hvis regjeringens forslag innføres.

Frykter abortvalgkamper

Kolnes i SV sier dette:

— Kvinner har rett til abort - uansett hvor de bor. Det er hovedpoenget. Men har regjeringen tenkt over hva som vil skje hvis reservasjonsrett blir en kommunal beslutning. Da vil de mest verdikonservative legene søke seg til de kommunene som gir dem reservasjonsrett. Farsund kan da om noen år, kun ha slike leger. Det andre er at abort er for alvorlig til valgkamputspill. Tenk deg valgkamper på Sørlandet hvor det handler om å bli kvitt eller innføre reservasjonsrett hvert fjerde år, sier hun.

- Jeg beklager uttalelsen

Farsund-ordfører Richard Ivar Buch beklager uttalelsen om at abortsøkende kvinner har kommet i ulykka.

— Det var et kort intervju sent på kvelden og det glapp ut av meg. Rett og slett en uheldig uttalelse. Jeg tar ansvaret for det og beklager, sier Buch til Fædrelandsvennen.

Han sier han aldri mente å stemple eller kritisere abortsøkende kvinner:

— Jeg ønsket å si at jeg støtter regjeringens forslag til reservasjonsrett og at leger må få lov å følge sin samvittighet i dette spørsmålet. Det ble en veldig uheldig formulering fra min side. Sånn er det, sier Richard Ivar Buch.