Ikke engang pipa står igjen etter at hytta nord for Engesland ble totalskadet i brann søndag formiddag. Her holder brannmannskapene på med etterslukking. Foto: Steinar Vindsland
Så nær var nabohytta fra å bli rammet av krattbrannen som spredte seg. Foto: Steinar Vindsland
Bare det øverste topplaget av gress tok fyr i brannen, og stien inn til hytta er synlig i asken. Foto: Steinar Vindsland
Hytta som ble rammet av krattbrannen har brent ned til grunnen. Brannvesenet driver nå etterslukking. Foto: Steinar Vindsland
Blikktaket ligger igjen etter brannen. Foto: Mathias Jaabæk

— Jeg og min far kom som de første til stedet i 11-tiden søndag formiddag. Alle hyttebeboerne var utenfor fareområdet, forteller Jaabæk.

Hytta ligger like ved riksvei 405 nord for Engesland i Birkenes på vei mot Vegusdal.

Da han nærmet seg brannen, satte han på filmkameraet.

— Brannen hadde spredt seg til et stort områderundt hytta. Hytta sto i flammer da vi ankom området. Hytteeierne ga beskjed omtre gasstanker som befant seg inne i hytta. To av tankene tok fyr ogeksploderte mens jeg hadde kamera på, forteller Jaabæk.- Da vi kom, hadde hytteeierne allerede varslet brannvesenet, forteller Jaabæk.

Røykskader

Tre personer som var på hytta da den begynte å brenne, ble brakt til legevakt for sjekk av røykskader.

Operasjonssentralen i Agder politidistrikt fikk melding om brannen klokka 10.56 søndag. Meldingen lød på krattbrann som nærmet seg en hytte.

Fire timer senere eksploderte en gasstank i en hytte ved Kilefjorden Camping i Evje og Hornnes.Disse sakene har ingen sammenheng.

De tre personene som ble brakt til legevakt forsøkte selv å slukke brannen, og fikk hjelp av en lokal innbygger.

De tre var en mann på 50 år, en kvinne på 42 og en kvinne på 18 år, som alle trolig kommer fra Arendal. Ifølge naboer skal de tre være blant eierne av hytta. Søndag ettermiddag kunne ikke operasjonsleder i Agder politidistrikt, Miriam Stausland, bekrefte dette.

Da brannmannskapene kom til stedet, var hytta fullstendig overtent og den brant helt ned til grunnen. Selv pipa falt overende.

Flaks

Rundt to mål kratt brant opp, og brannvesenets folk på stedet sier det bare var flaks med riktig vindretning som gjorde at ikke brannen spredte seg til nabohytta 150 meter unna.

— Det skal ha vært seks personer tilknyttet til hytta og alle disse kom seg i sikkerhet, forteller Stausland.

Hun sier at det ikke er gjort avhør av de tre som ble brakt til legevakten, og at det derfor ikke eksisterer noen teori om brannårsaken.

Sotmerkene oppover trestammene som sto ved siden av hytta, viser at flammene fra hytta har nådd cirka syv meter opp i lufta.