— Vi har omprioritert, og er glade for å kunne si ja til flere av våre lærere som søker om å komme inn under videreutdanningsordningen for skoleåret 2015/2016. Det var nok flere årsaker til at så mange fikk avslag i fjor, men det er til syvende og sist et økonomisk spørsmål, sier oppvekstsjef Steinar Harbo i Vennesla.

For inneværende år pekte Mandal og Vennesla seg ut som de to kommunene på Sørlandet, der klart færrest lærere fikk anledning til å ta videreutdanning. I Mandal innstilte kommunen på at kun 29 prosent av lærerne som søkte skulle få anledning til å øke kunnskapene sine, mens andelen i Vennesla var 47 prosent. For kommende år har imidlertid de to kommunene sagt ja til henholdsvis 58 prosent av lærerne som søkte i Mandal og hele 80 prosent i Vennesla.

(Klikk på årstallene i grafikken for å se utviklingen for de ulike kommunene):

— For dårlig

I januar ba kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen kommuner som Vennesla og Mandal skjerpe seg. Han uttalte til Fædrelandsvennen at det rett og slett var for dårlig, og at politikerne i disse kommunene virkelig burde tenke gjennom hva de ville med skolen.

Jens Røed (H) i levekårsutvalget i Vennesla var den gang svært kritisk til at så få lærere fikk tilbud om videreutdanning for inneværende år, og uttrykker nå glede over at situasjonen er en annen for kommende skoleår.

— Det er bra at administrasjonen i kommunen tok signalene og endret praksis. Det er bra at så mange som 15 søkte, og at så mange som 12 av disse fikk ja, sier Røed.

Fornøyd statsråd

— Det er flott at flere lærere som ønsker videreutdanning får tilbudet. Jeg synes landets kommuner denne gangen har levert. De bør bruke videreutdanningstilbudet aktivt til for eksempel å styrke kompetansen hos lærere i fag der elevene deres scorer svakt, sier Isaksen.

Jeg synes landets kommuner denne gangen har levert.

Da fristen gikk ut i mars hadde 8595 lærere over hele landet søkt om å komme inn under videreutdanningsordningen. Landets kommuner og andre skoleeiere har godkjent 5696 av disse. Det betyr at det er en manko på knappe 650 i forhold til det regjeringen har budsjettert med.

— Jeg registrerer at det er et sprik mellom antall studieplasser og det totale antallet som landets kommuner har innstilt på at skal få ta videreutdanning. Dersom Vennesla ikke får midler til sine 12 godkjente søkere, får vi sende kritikken som statsråden kom med i fjor i retur, spøker Harbo.

- Nok plasser nå

Kunnskapsministeren tror dagens nivå på i overkant av 5000 studieplasser årlig er tilstrekkelig. Han er kjent med at det ved enkelte skoler kan være en utfordring å finne vikarer for lærere som er delvis frikjøpt for undervisning i forbindelse med videreutdanning.

Staten dekker 75 av kommunenes samlede utgifting til videreutdanning i matematikk og naturfag, og 60 prosent av kostnadene til videreutdanning i andre fag.

Av sørlandskommunene som for kommende skoleår hadde åtte eller flere lærere som søkte videreutdanning, var det Songdalen som godkjente flest (90 prosent), mens bare halvparten av åtte søkere i Birkenes fikk ja fra kommunen.