Den ene av de som kan bli frifunnet er en 39 år gammel mann fra Oslo som politiet mener er hovedmannen bak organiseringen av smuglingsforsøket. Aksjonen endte med at dansk politi skjøt og drepte Stein Kjetil Fredriksen (49) fra Arendal. Fredriksen løsnet først tre skudd mot politiet, som besvarte med fire skudd fra båten de var om bord i fra det danske sjøforsvaret.

39-åringen nektet å forklare seg for retten. Det er leid en bil i København i dagene før smuglingsforsøket i 39-åringens navn, men han har nektet for at det er han som har leid bilen. Den telefonen som politiet mener at 39-åringen var tildelt i aksjonen, er senere aldri funnet. 39-åringen ble først pågrepet fem måneder etter aksjonen i Aalbæk.

Den andre som kan bli frifunnet er en 46 år gammel mann fra Oslo. Han har inngående forklart seg for retten, og distansert seg fra det som skjedde. Mannen forteller at han hadde kontakt med en nær venn og kompis (29) som reiste til Danmark for å drive torpedovirksomhet. 46-åringen har tilstått at han visste om oppbyggingen av det lukkede nettverk av mobiltelefoner, men var overbevist om at det var et nettverk til bruk ved pengeinnkrevingen, og ikke til narkotikasmugling.

Etterpåklok

Da han i etterkant ble fortalt av kompisen hva som egentlig hadde skjedd, grep han inn i saken gjennom telefoner til de involverte for å hjelpe sin nære venn og arbeidskamerat. Han har forklart at han i etterpåklokskapen har forstått at mye av det han har gjort og sagt kan trekke ham inn i saken, men fastholder at er fullstendig uskyldig. Det var denne mannen som gråt i retten da han forklarte seg.

De tre som blir dømt i saken er tre andre nordmenn.

Tilståelsene

En 37 år gammel mann fra Oslo har erkjent at han bidro med å skaffe 45 kilo hasj som skulle fraktes med den hurtiggående båten som Fredriksen kom med fra Arendal. 37-åringen har nektet å svare på spørsmål om andre i aksjonen. 37-åringen ble pågrepet under politiaksjonen i Aalbæk.

En 29 år gammel mann fra Horten har erkjent at han hentet 80 kilo hasj i Silkeborg og brakte hasjpartiet mot Aalbæk. Han har forklart at han bløffet kameraten sin om at det var torpedooppdrag han skulle gjennomføre i Danmark. 29-åringen avslørte seg selv i saken da politiet fant bilen han hadde leid, i sin mors navn, på bryggekanten i Aalbæk. Han var lenge etterlyst internasjonalt før han ble pågrepet flere måneder etter det mislykkede smuglingsforsøket.

Tilstod 260 kilo hasj

En 28 år gammel mann fra Hjorten har erkjent befatning med hele partiet på 260 kilo. Han ble selv skuddskadet i Aalbæk. Han forklarte seg om egne forhold i retten, men nektet å svare på spørsmål om andre i saken.

Straffesaken fortsetter i slutten av måneden, men mer dokumentasjon fra aktoratet og prosedyrer.

Anklager Mette Bendix brukte store deler av dagen til å gå gjennom telefontrafikken i det lukkede nettverk.