I disse dager blir boka «Levende tro» lagt i 36.100 postkasser i Kristiansand. I boka forteller 31 mennesker fra byen om sin kristne tro. Bak initiativet står samarbeidsforumet «Sammen for byen» og Steinar Kristiansen i forlaget Kristiansand SRM.

- Troen min er en inspirasjon til å leve et bedre liv enn jeg ellers ville gjort, sier Kurt Mosvold som har skrevet det første stykket i boka. Foto: Tore André Baardsen

Kurt Mosvold skriver det første stykket i boka.— Hvorfor er du med på dette?

— Min kristne tro gir meg så mye, at den gir jeg gjerne videre til andre. Troen min er en inspirasjon til å leve et bedre liv enn jeg ellers ville gjort. Så enkelt, sier Mosvold, og legger til:

— Dessuten er denne boka et artig initiativ. Det er bra å samle så mange fortellinger om kristen tro fra folk med så forskjellig ståsted.

Penger nok

Steinar Kristiansen er initiativtaker og prosjektleder, og boka er gitt ut på forlaget hans.

— Boka har et budsjett på 300.000 kroner. Det samlet vi forresten inn i løpet av én arbeidsdag - 35 givere, fra 500 kroner og opp til en investor som bidro med 90.000, sier Kristiansen.

Han vil ikke fortelle hvem som har gitt penger.

— Kurt Mosvold skriver på de først sidene i boka. Har han for eksempel gitt penger?

Linda Tånevik Foto: Reidar Kollstad
Kristine Lunde-Borgersen Foto: Reidar Kollstad
Solveig Pedersen Foto: Torstein Øen
Ragnar Ringvoll Foto: Lars Hoen
Marius Johnsen Foto: Jon Anders Skau
Reidar Fredriksen Foto: Kjartan Bjelland

— Nei, vi rakk ikke spørre Kurt før vi hadde samlet inn det beløpet vi trengte. Det er kanskje også noen som lurer på om jeg tjener penger på dette. Så da kan jeg fortelle - uten at du spør - at jeg hentet ut 15.000 kroner for administrasjon av prosjektet. Det er ikke mye i forhold til det arbeidet jeg har lagt ned, sier Steinar Kristiansen.

Kjente folk

Blant de 31 som skriver om sin tro, er idrettsprofilene Marius Johnsen, Kristine Lunde-Borgersen og Solveig Pedersen. Andre kjente navn er varaordfører Jørgen Kristiansen, lege Linda Tånevik, fiskehandler Reidar Fredriksen, pensjonert politimann Ragnar Ringvoll, biskop Stein Reinertsen, diakon i Frelsesarmeen, Kari Klingsheim, og evangelist Steinar Harila.

«Jo, eldre jeg ble, jo mer så jeg verdien i å bygge noe varig, både som håndballspiller og som person,» skiver Kristine Lunde-Borgersen i boka, og «troen ga meg trygghet til å gå i riktig retning».

— En sånn bok kan kanskje være til hjelp for noen som ikke våger stå fram som kristne. Når de ser noen som kanskje er litt kjente stå fram på denne måten, kan det bli enklere for dem også. Jeg tror det er mennesker i alle aldre som synes det kan virke litt vanskelig å stå fram som kristen, sier hun når vi spør hvorfor hun skriver i boka.

Snakk om tro

Vareordfører Jørgen Kristiansen skriver i «Levende tro».

— Dette ga meg en god mulighet til å dele min tro. Troen betyr mye for meg på ulike måter. Jeg har selv for eksempel opplevd å bli bedt for da jeg var kreftsyk, og kreften forsvant.

— Hvordan tror du en slik bok virker på folk?

— Jeg tror den kan bidra til at mennesker snakker med hverandre om tro og livssyn. De siste årene mener jeg å se mer forlegenhet med hensyn til å snakke om sin tro - en forsiktighet om dette temaet i det offentlige rom. Jeg tror denne boka kan redusere forlegenheten.

— Hvilken reaksjon ville gledet deg mest?

— Jeg skriver om tilgivelse i boka. Det ville gledet meg voldsomt om en fortalte at hun eller han valgte å begynne livet på nytt - med blanke ark - på grunn av det jeg skriver, sier varaordføreren.

Og Solveig Pedersen:

— Jeg har tidligere vært åpen om min kristne tro, og jeg har heldigvis bevart troen. Denne troen betyr så mye for meg, at den deler jeg gjerne med andre, sier hun.

Ta påsken tilbake

Øyvind Valvik er redaktør av boka.

I forordet skriver han at de som bidrar i «Levende tro» har to ting felles: «De elsker Jesus, og er veldig glad i byen sin, Kristiansand.«

— Vi vil ta påsken tilbake, og minne om hva den kristne høytiden egentlig handler om, sier Valvik, og legger til:

— Vi tror at folk gjerne vil vite hva noen kjente - og noen litt mindre kjente - skriver om troen sin. På den måten vil vi vekke positiv nysgjerrighet. Jeg merker at folk har en større åpenhet, og ønsker å få vite mer om kristen tro, enn tidligere.

Det er mange skribenter med bakgrunn fra kirkesamfunn utenfor Den norske kirke (Dnk) i boka, men Stein Reinertsen, biskop i Agder og Telemark er av unntakene:

— Når jeg får anledning til å fortelle om troen min til hele Kristiansand, er det lett å svare ja.

Redaktøren beklager

Men Øyvind Valvik, redaktøren, forteller at ikke alle setter pris på å få denne påskelektyren gratis levert i postkassa.

— Hvilke reaksjoner har dere fått?

— Jeg har selv fått tre-fire klare beskjeder fra folk som ikke likte å få boka, og jeg har hørt at andre også har fått negative reaksjoner. Vi har også vært forberedt på at vi kunne komme til å provosere noen. Og jeg vil beklage overfor dem som ikke liker dette, sier Øyvind Valvik, redaktør av «Levende tro».

Oppfordring til synderen

Langt flere enn tre-fire har brukt sosiale medier for å fortelle hva de synes om prosjektet. En av dem er Niklas Dimitri Halseide:

«Sjeldent har jeg blitt så opprørt over noe som er lagt i postkassen min som i dag.» Videre opplyser Halseide om at han vil ha seg frabedt «å bli pådyttet kristent visvas av folk som ikke kjenner meg og som påberoper seg retten til å ville meg vel». Så avslutter han:

«Jeg legger boka tilbake i postkassen... ...og forventer at synderen henter den før jeg kommer hjem fra jobb.«

Da Fædrelandsvennen snakket med Niklas Dimitri Halseide, visste han ikke om boka er hentet.

Tvil har tatt bolig

Heller ikke Tiril Valeur likte gratisboka.

«Ja, jeg har også fått denne i posten, og her er min historie, eller vitnesbyrd om man vil: først ble jeg litt forbanna, for siden jeg er relativt paranoid, tok jeg dette som et angrep på meg som person. Men like brått ble jeg glad, da jeg kom på hvor mye plass det er i den grønne dunken akkurat nå. Så ble jeg med ett usikker, på om det er i orden å sende sånne glossy stive permer til gjennvinning. Tvilen har tatt bolig i meg, og jeg trenger svar,» skriver hun på Facebook.

Organisasjonssekretær Vibeke Lauritsen i Human-Etisk Forbund - Vest-Agder, gir en kort kommentar til bokprosjektet:

— Helt greit. Men det er ikke sikkert de får overbevist meg, sier hun.

Reklame eller ikke

Redaktør Valvik har også registret at noen av kritikerne har reservert seg mot reklame i postkassa - og som regner «Levende tro» som reklame.

— Jeg skjønner at dette er i grenseland, men vi selger ikke noe, sier han.

Prosjektleder for boka, Steinar Kristiansen, forteller:

— Vi har avklart at boka regnes som redaksjonelt - og ikke kommersielt produkt. Men distributøren Norpost har fått beskjed om å unngå postkasser med påført beskjed om at menighetsblader og lignende ikke er ønsket. Vi som står bak boka har ingen ønsker om å provosere noen, sier Steinar Kristiansen, som ikke utelukker at denne typen bøker i kristiansanderes postkasser kan bli en årlig tradisjon før påske.