KRISTIANSAND: — Det kan virke høyt, men dette er arbeidsreiser og studiereiser, og ikke feriereier. Mange skoler bruker oppsparte midler og sper på av egen av egen lomme, sier Mette Roth (H), leder i oppvekststyret.

Oversikten over utenlandsreiser kommer i forbindelse med kommunens tertialrapport som viser sektorenes pengeforbruk de første fire månedene av 2014. I de to største sektorene, oppvekstsektoren og helse og sosial, er det oppvekstsektoren som sender flest utenlands.

Mens helse og sosial hadde utgifter til utenlandsturer på 110.000 kroner, var oppvekstsektorens utgifter på 2.037.000 kroner.

— Dette er i hovedsak studiereiser som skolene har budsjettert med over tid. Så langt vi kan se, er det ingenting som tyder på at disse utgiftene har noe kontroversielt med seg, sier Gordon Fuglestad (H), medlem i oppvekststyret.

Tabell-til-lærere-reiser--580-pix.jpg

Halv million

Den enkeltreisen som har kostet mest, er skolene Vågsbygd og Åsane som i forbindelse med sammenslåing reiste til London på seminar.

Prisen var 500.000 kroner.

— Dette var to skoler som reiste sammen, og formålet var å få en felles kultur der. Det skal være en rektor fra høsten, så det var en investering i fremtiden. Det er en krevende fusjon med to skoler som ligger langt fra hverandre og som skal bruke ressursene på best mulig måte. Så jeg har ingen problemer med å forsvare den turen, sier Arild Rekve, oppvekstdirektør i Kristiansand.

Han sier at turene blir betalt over skolens eget budsjett og at skolene står fritt til å sende sine ansatte på turer hvis de finner plass til det innen skolens budsjett og hvis det kan forsvares faglig.

— Jeg opplever at skolene er veldig ansvarlige, og jeg har ikke reagert på noen av disse turene. Skolene har knappe budsjetter og må spare over lang tid, sier Arild Rekve.

Han legger til at noen av turene også er finansiert ved hjelp av EU- tilskudd og tilskudd fra UiA i forbindelse med at lærerstudentene overtar skolene.

New Zealand

Det er store variasjoner i hvor mye turene kostet. Ved Øvre Slettheia skole reiste fem lærere til New Zealand. Turen kostet 150.000. Ifølge Rektor ved Øvre Slettheia skole, Tormod Lien, hadde skolen vurdert nøye før de valgte å sende fem lærere til New Zealand. Saken var også behandlet i skolens styre.

— Vi hadde kvalitetssikret opplegget ved å snakke med skoler og lærere som hadde deltatt tidligere. Da våre deltakere kom tilbake, hadde de vært gjennom et opplegg med mange skolebesøk som var faglig sett veldig sterkt. Det var ikke mye ferie, sier Tormod Lien som ønsker å sende flere lærere neste år.

— New Zealand er et land som får til mye innen skole og som følger elevene tett, selv om de har få lærere. De fra vår skole som deltok på turen, har allerede tatt i bruk det de lærte.

Turen er finansiert over skolens eget budsjett. Øvre Slettheia skole hadde rundt en million i ubrukte midler.

— Vi ville bruke en liten del av dette på noe skolen kan ha nytte av i mange år framover.