Avsnittsleder ved det seksuelle overgrepsteamet på Agder, politioverbetjent Eva Marit Gaukstad, sier at politiet fortsatt er i startfasen av etterforskningen omkring de to påståtte voldtektene. Disse skal ha funnet sted på en fest i Arendalsdistriktet helga før jul.

Forsvarere, bistandsadvokater, barnevernet og et større hjelpeapparat er alle involvert i saken, som har vakt stor oppmerksomhet i ungdomsmiljøet i Arendal.

Lille julaften ble den ene av de siktede fengslet i to uker. Han nekter straffskyld.

En annen siktet ble forsøkt varetektsfengslet, men retten sa nei. Også han nekter straffskyld, ifølge advokat Sveinung Søndervik Johnsen.

Tredjemann i saken er 15 år gammel, og dermed for ung til å bli fengslet. Også han skal nekte for voldtekt.

Alle løslatt

— Alle tre er nå løslatt fra varetekt. Den siste ble løslatt etter at han satt i en av to uker i varetekt. Ettersom de to andre var løslatt, hadde det ikke noen hensikt at han ble sittende, sier Gaukstad.

— De tre har forskjellige forklaringer opp mot hva som har skjedd, kontra de to fornærmede. En av de siktede har erkjent at han har hatt samleie med den ene jenta, men sier dette var frivillig og ikke voldtekt, legger hun til.

I henhold til siktelsen mener påtalemakten at voldtekten har skjedd mot noen som har vært så beruset at de ikke kunne yte motstand. Dette håper politiet å få mer dokumentasjon på via taktisk etterforskning.

Var beruset

— Det skal avhøres noen vitner i saken. Her er det kun snakk om de som har vært med på festen. Politiet forsøker å få kartlagt alle bevegelsene til de involverte som var til stede på festen, sier overbetjenten.

Barnevernet er koblet inn overfor 15-åringen, så han vil bli fulgt opp av dem. Jentene blir ivaretatt ut fra de behov de har signalisert via sine foreldre og via bistandsadvokater.

— Jeg vil anta at det er mulig å kunne si noe mer om saken i slutten av januar. Per i dag jobber vi veldig med å få et fullt hendelsesforløp. Vi har ikke fått svar på blodprøvene av de siktede og de fornærmede, men overgrepene skal ha skjedd på en fest. Så det er har vært noe alkohol inne i bildet, erkjenner Gaukstad.

Ikke verifisert

Politiet vet per i dag ikke om det er noen personer som har vært på festen, som etterforskerne burde ha vært i kontakt med. Så skulle det være noen som har vært på den aktuelle festen i Arendal kommune, ber Gaukstad om at de tar kontakt.

- Lille nyttårsaften skal tre ungdommer, blant annet en av de siktede i voldtektssaken, angivelig ha blitt banket opp med balltre i Arendal?

— I dag konsentrerer vi oss ikke om denne hendelsen, så jeg kan ikke kommentere voldssaken akkurat nå. Jeg er kjent med at det er framsatt noen påstander om at en av de involverte var voldtektssiktet, men de opplysningene har ikke vi fått verifisert, understreker avsnittsleder Eva Marit Gaukstad.