Cindy Zhang (t.v.), Camilla Pettersen og Annika Sevaldson har hatt ansvar for denne leiligheten. De har vært opptatt av å velge møbler med god plass til oppbevaring. Foto: Kari Byklum
Caroline Baardsen (t.v.) og Susanne Kjøndal Hansen har god kontroll på detaljene i visningsleiligheten. Foto: Kari Byklum
Det er høyt under taket i den gamle bygården, dermed har elevene valgt å utnytte plassen i høyden med flere skap. Foto: Kari Byklum
Fargespreke detaljer appellerer til den unge målgruppen. Foto: Kari Byklum
Stumtjener i en gøyal grønnfarge skaper liv. Små detaljer gir gjerne god effekt. Foto: Kari Byklum
Bak sofaen har jentene skrudd opp runde bokser som rommer telys, fjernkontroll og andre småting som ofte blir liggende å slenge. Foto: Kari Byklum

— Det har vært gøy å være med på hele prosessen. Vanligvis gjør vi jo bare tegneoppgaver på skolen, men her har vi fått se hvordan ideene våre har blitt i praksis, sier 18 år gamle Annika Sevaldson.

Har du tips til hva vi bør skrive om? Kontakt oss gjerne!

Hun og de andre tredjeklassingene som fordyper seg i interiør på Design og håndverk på Tangen videregående skole, har gjennom hele dette skoleåret jobbet tett på St. Joseph-prosjektet i Kristiansand sentrum.

Cindy Zhang (t.v.), Camilla Pettersen og Annika Sevaldson har hatt ansvar for denne leiligheten. De har vært opptatt av å velge møbler med god plass til oppbevaring. Foto: Kari Byklum

Over 20 av de 53 leilighetene som blir innflytningsklare rundt årsskiftet, er allerede solgt.

Elevene kan jo identifisere seg godt med målgruppen.

Og kanskje er det nettopp elevenes innsats som har medvirket til det gode salget.

— Elevene kan jo identifisere seg godt med målgruppen. De har kommet med innspill på hvordan de selv kan tenke seg å bo, og hva som er viktig for dem. Ungdommene er gode kapasiteter i nærmiljøet, og gjennom dette prosjektet har vi vært opptatt av å dra nytte av den ekspertisen de har, sier salgs- og markedsansvarlig hos HSH Utvikling, Kirsten Vik.

Leiligheter for urbane folk

St. Joseph ble bygget i 1893 og har vært brukt til flere formål. Mange kristiansandere er til og med født i bygget, siden byens fødestue tidligere lå her. I 2013 kjøpte HSH eiendommen og totalrenoverte den.

Det er høyt under taket i den gamle bygården, dermed har elevene valgt å utnytte plassen i høyden med flere skap. Foto: Kari Byklum

Bygget rommer nå 53 leiligheter mellom 20 og 60 kvadratmeter, hvor målgruppen er unge, urbane mennesker mellom 20 og 40 år. Felles for en del av de største leilighetene, er at det er lagt til rette for at kjøperne kan bruke deler av leiligheten selv, og samtidig leie ut en egen avdeling som består av eget soverom, bad og gang.I leilighetskonseptet er det både felles lobby med kaffemaskin, spillerom, treningsrom, sykkelverksted, vaskerom og et stort kjøkken som beboerne kan benytte hvis de skal ha selskap. Det er også lagt til rette for solid sykkelparkering og to felles biler som kan leies.

— Vi ønsker en grønn og sosial profil, hvor de som bor her kan være sosiale med naboene hvis de ønsker det. Men selv om det legges opp til mye felles, er det selveierleiligheter og et sameie på vanlig måte, sier Vik.

Hun er ikke redd for at det blir et kollektiv med unge, festeglade mennesker.

— Nei, vi har jobbet godt med vedtektene, og de som investerer her er jo interessert i at det skal være et skikkelig sted. Selv om målgrupper er for yngre, merker vi at konseptet også tiltaler en mer voksen kjøpegruppe.

Moderne konsept

— Konseptet er ganske kult. Det må være en fin måte å bli kjent med andre på, sier Susanne Kjøndal Hansen (20).

— Vi unge er jo veldig sosiale. Dette opplegget er litt amerikanskinspirert og det liker jeg. Det er bra at man har mulighet til å være både for seg selv og samme med andre, alt etter som man føler for, sier Caroline Baardsen.

Faglærer ved Tangen videregående skole, Margun Underhaug, er glad for at elevene har fått være med i dette prosjektet.

— Det er jo midt i blinken for dem. Det begynte med at de tegnet skisser av innredning og interiør, og så var det HSH som tilslutt bestemte hvordan de ville ha det. Men det er jo elevenes verk, og de som har gjennomført det i praksis, de har bare fått litt hjelp til å montere møbler, sier Underhaug.

  • Vi ønsker en grønn og sosial profil, hvor de som bor her kan være sosiale med naboene hvis de ønsker det.

Caroline Baardsen (t.v.) og Susanne Kjøndal Hansen har god kontroll på detaljene i visningsleiligheten. Foto: Kari Byklum

To leiligheterElevene har hatt ansvar for å innrede to visningsleiligheter. De startet med å tegne kjøkkeninnredningen, og tok deretter for seg resten av leiligheten. De kom med forslag til både, senger, sofa, bord, skap og andre detaljer. De laget en detaljert handleliste, og endte opp med å innrede begge leilighetene utelukkende med ting fra Ikea.

Men selv om de planla godt på forhånd, fikk de kommende interiørkonsulentene erfare at det som ser bra ut på tegnebrettet, ikke alltid blir som tenkt i praksis.

— Det ble noen turer på Ikea, det var ikke alt som kunne være slik vi hadde tenkt. Vi måtte blant annet bytte litt pynteting, sier elevene.

De minste leilighetene er på beskjedne 20 kvadratmeter, og det tvang elevene til å tenke praktiske løsninger også i høyden. I den gamle bygården er det høyt under taket, og dermed flere muligheter til god utnyttelse av plassen.

— Elevene kom blant annet på at de vil ha skap i flere høyder oppover veggen. Det er ikke alle som er like lette å komme til, men det er i alle fall en god lagringsplass, sier læreren.

Fornøyde elever

— Det har vært noe helt annet enn vanlige skoledager, og det er gøy å tenke på at dette er et oppdrag på ordentlig, sier Annika.

— Man blir mer bevisst på hva som passer sammen når man får sett det i praksis, og ikke bare på tegnearket, sier Susanne, som sammen med resten av elevene i tredjeklasse snart skal ut på arbeidsmarkedet.

— Vi håper jo at den erfaringen vi har fått her betyr litt når vi søker jobb, sier de samstemt.

  • Det ble noen turer på Ikea, det var ikke alt som kunne være slik vi hadde tenkt.