Gauslaa var født 27. oktober 1948 i Arendal og var bosatt på Tromøy i Arendal kommune.

Lørdag døde han brått og uventet i sitt hjem i Oslo.

Gauslaa var sjefredaktør i Agderposten fra 1996 til 2009. Han begynte tidlig å skrive sportsreferater og ta bilder for avisen, da faren Einar Gauslaa var redaktør.

Han gikk på Sagene lærerskole, men begynte ikke som lærer. I stedet begynte han på journalistutdanning og fikk deretter sin første jobb i Nationen. For denne avisen dekket han i 1971 starten på oljeeventyret i Norge da daværende statsminister Trygve Bratteli trykket på knappen som markerte begivenheten.

Agderposten

Siden jobbet Gauslaa i NRK, VG og Dagens Næringsliv. Han var også informasjonsmedarbeider i Finansdepartementet og i banknæringen før han i 1996 ble redaktør i Agderposten. Fra 2003 var han styremedlem i Norsk Presseforbund. Han ble valgt til leder av Norsk Redaktørforening i 2007.

Han var også sentral i etableringen av Arendalsuka, sammen med fylkesmann Øystein Djupedal, og satt i Kringkastingsrådet. I september 2009 fratrådte han sin stilling i Agderposten, og Eivind Ljøstad overtok.

Einar Halvorsen Foto: ERLEND OLSBU

Gode venner

Tidligere ordfører i Arendal, Einar Halvorsen sier dette:

– Vi veldig gode venner privat. Vi vokste opp i Arendal sammen, og vi var i Unge Venstre sammen og holdt kontakt gjennom alle år mer eller mindre. I de siste årene var det Arendalsuka vi jobbet sammen om. Jeg husker ham som en lun, hyggelig og ikke minst intelligent og interessant person. Å reflektere over livet sammen med ham gav meg noen av de flottteste samtaler jeg noen gang har hatt med noen.

Nils E. Øy. Foto: Roald, Berit

Allsidig erfaring

Nils E. Øy er konstituert generalsekretær i Norsk Presseforbund. Øy var generalskeretær i redaktørforeningen da Gauslaa kom inn i styret og avanserte til nestleder og leder for redaktørforeningen i to år. Gauslaa var også nestleder i presseforbundet.

– Vi har hatt veldig mye med hverandre å gjøre. Jeg har satt stor pris på hans store overblikk og allsidige, brede erfaring som gjorde at han hadde innspill til alle mulige tema både i redaktørforeningen og i forbindelse med andre forhold. Han var usedvanlig interessert i det meste som foregikk i samfunnet, og jeg hadde stor respekt for ham. Jeg vil beskrive ham som lyttende og tenksom. Det var sjelden at han tok standpunkt uten å ha tenkt i gjennom grundig og han var alltid blid og forekommende.

Øystein Djupedal.

Uendelig trist

Tidligere fylkesmann i Aust-Agder og stortingsrepresentant for SV, Øystein Djupedal sier dette:

– Dette var uendelig trist og jeg har tatt meldingen om hans bortgang veldig tungt. Vi har hatt mye med hverandre å gjøre helt fra jeg satt på Stortinget. Men særlig da jeg som fylkesmann samarbeidet med ham om etableringen av Arendalsuka. Vi hadde ikke klart å etablere Arendalsuka på den måten uten ham, uten hans kunnskap og klokskap. Han var et enestående menneske med en lun sørlandsk beskjedenhet. Han hadde en respektfull måte å omgås mennesker på som jeg alltid beundret, det var virkelig en stor glede å jobbe med ham.

Eivind Ljøstad Foto: Reidar Kollstad / Hoved

Hadde sikkert mye ugjort

Sjefredaktør og administrerende direktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad, overtok som redaktør i Agderposten etter Stein Gauslaa i 2009.

– Det var veldig trist å høre om hans bortgang. Han hadde fortsatt mye ugjort, og jeg er sikker på at han hadde mange ting på gang; ikke minst for Arendalsuka. Det var med skrekkblandet fryd jeg overtok redaktørjobben etter ham. Både hans far, Einar Gauslaa og han var legender. Med Gauslaas bortgang har vi mistet en av de siste, klassiske avisredaktørene som prioriterte å skrive og være aktiv i samfunnsdebatten. Han var jo på sitt vis ujålete, raus og en enkel mann å samarbeide med, og et levende leksikon