— På vei til et åsted går det ofte veldig fort, og det kan skje ting på vei til stedet som vi går glipp av. Da kan det ofte være greit å spole tilbake i ettertid, sier innsatsleder Stig Vang i Agder-politiet til Fædrelandsvennen.

NRK meldte først om saken fredag morgen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Voldssaker

Stig Vang mener de kan komme forbi hendelser eller personer som i ettertid viser seg å være nyttig for etterforskningen, og som de dermed kan ha på film.

— Det kan være biler eller personer som beveger seg vekk fra et åsted eller en hendelse. Vi prøver å følge med når vi kjører til et sted, men det skjer mye på en gang og vi kan gå glipp av ting, sier Vang.

Stig Vang ønsker å ha kamera i politiets utrykningsbiler. Foto: Torstein Øen

Politiet i Agder har derfor bedt om klarsignal fra Politidirektoratet for å kunne ha kamera i utrykningsbiler.— Vi ønsker at kameraene står på hele tiden når vi er på vei til et åsted og når vi kommer frem, sier Vang. Han forteller at det for eksempel i England er vanlig med bruk av kamera under utrykning.

Politiet i Agder har siden i sommer jobbet for å få sette inn videokamera i sine kjøretøy. Den første henvendelsen gikk fra politiførstebetjent Hans W. Waage ved Lillesands lensmannskontor til Politidirektoratet 2. juni i år.

— Vi kunne tenke oss å montere kamera i noen av våre tjenestebiler for å kunne gjøre opptak til bevis for eksempel i voldssaker i sentrum, skriver Waage i en epost. I henvendelsen kommer det tydelig frem at også politiet ser at det kan være utfordringer rundt personvernet.

— Er det noen problematikk rundt det å gjøre opptak av menneskemengder i sentrum? Kan man for eksempel sette et kamera på opptak i en tjenestebil og la dette gjøre opptak mens man kjører patrulje? Finnes det noen bestemmelser i forhold til lagring av opptak som man ønsker brukt som bevis eller i etterretningsøyemed? spør Waage.

Les også:

Handlingsrom

Seniorrådgiver Geir Jonatan Sharabi i Politidirektoratet opplyser i et svarbrev at spørsmålet er Riksadvokatens område.

Dette er ikke uproblematisk. Jeg er svært skeptisk.

— Det du spør om, er i realiteten filming til bruk i etterforskning. Det er klart at det er et visst juridisk handlingsrom. Det er også handlingsrom når det gjelder bruk av kamera til forebygging, skjønt man her raskere vil kunne komme opp i problemer med retten til privatliv hvis man lagrer bildene. Politiregisterloven stiller også krav når det gjelder behandling av lagrede opplysninger, skriver Sharabi, som vil forelegge saken for fagseksjoner før de svarer.

Skeptisk

Politiet møter motbør fra Datatilsynet.

— Dette er ikke uproblematisk. Jeg er svært skeptisk, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, til NRK.

Han sier at det på en slik video vil komme mennesker som ikke har noe i politiets register å gjøre.