KRISTIANSAND: — Den ble observert hver dag i forrige, opplyser Lasse Midling-Jenssen Gautestad, som brukte en 300 millimeters linse da har fotograferte den relativt sjeldne fuglen sist lørdag.

Synet er som nevnt ikke dagligdags, selv ikke for en fuglefotograf som er varamedlem i Norsk ornitologisk forenings styre, avdeling Kristiansand og omegn.

— Vi vet at vandrefalker liker store høyder og kan slå seg ned på store bygninger, sier fotografen, som er kjent med at slike fugler også har slått seg til ro på Trefoldighetskirken i Arendal og Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo denne vinteren.

Farten kan komme opp i 400 kilometer i timen når vandrefalken stuper. Foto: Lasse Midling-Jenssen Gautestad

Valg av posisjon på den eldste Varoddbroas vestre tårn har ingenting med studier av fisk i Topdalsfjorden å gjøre.

Fisk står nemlig bare unntaksvis på vandrefalkers meny.

Glad i fugler

— Dette er en rovfugl som nesten utelukkende spiser andre fugler. Vandrefalken på Varoddbroa er observert med en måke i nebbet, opplyser Midling-Jenssen Gautestad.

Folk som kan litt om vandrefalker, vet at det her snakkes om den raskeste rovfuglen i verden, og at hastigheten kan komme opp i imponerende 400 kilometer i timen når et bytte er i sikte langt der nede.

Like under rekkverket, på venstre side, skimtes både fuglen og dens skygge. Foto: Lasse Midling-Jenssen Gautestad

Som følge av giftstoffer i landbruket var vandrefalk så og si borte fra Sør-Norge på 1970— og 1980-tallet.

I 2006 sto arten på rødlista som nær truet. Fire år senere var statusen bedret til livskraftig.

Noen flere tall:

Fuglens vingespenn er 95 til 115 centimeter, lengden nær en halv meter, vekten 1150 gram (hunn) og 700 gram (hann) og antall egg per reir er som regel to til fire.