Det er Vest-Agder og Rogaland som i hovedsak får kjenne på den kraftige nedbøren som kommer fra restene av den tropiske stormen «Bertha». Stormen oppsto sør i Atlanterhavet og har bevegd seg over østkysten av USA.

— Den har vært såpass mye over havet at det har samlet seg opp en god del vann. Stormen kommer dermed til å ligge de neste dagene som et lavtrykk over Sør-Norge, forteller Ina Wollertsen, meteorolog ved StormGeo.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Stiv og sterk kuling

Grunnen til at det blir så mye storm er at lavtrykket ligger i Nordsjøen og beveger seg ikke vekk før torsdag. Det vil dermed bli sørlig vind omkring sør, og da vil agderfylkene bli mest utsatt, forteller meteorologen.

— Det har blåst stiv og sterk kuling i Agder i dag, men det er likevel ikke her man opplever den kraftigste vinden. Den får man kjenne i Rogaland og Hordaland, forteller Wollertsen.

Vinden kommer til å være sterkest mandag kveld og natt til tirsdag. Ellers vil Agder være mest påvirket av nedbør.

- Tre våte døgn i vente

— Sørlendingene har tre våte døgn i vente. Mandag har det lokalt vært 50-60 mm regn i døgnet. Tirsdag er det imidlertid fare for hakket mer, hovedsakelig i Vest-Agder, forteller Wollertsen.

Tirsdag blir verst med 70-80 mm nedbør i døgnet. Onsdagens regnvær vil også konsentrere seg om Vest-Agder, men da litt mindre nedbør med 40-50 mm i døgnet.

Mandag varslet også Norges Vassdrags- og Energidirektorat NVE om fare for jordskred og flom, gult nivå, for Rogaland og Agder de neste dagene.

— Det at man ellers i sommer har hatt så lite nedbør gjør at jorden har blitt veldig tørr. Det gjør at det i større grad kan oppstå flom ettersom vannet vil bruke lengre tid på å trenge ned i jorden, sier Wollertsen.

Hun forteller at slike stormer i august ikke er av normal sort, og oppstår gjerne senere utover høsten.

Meteorologene ved meteorologisk institutt melder også liten kuling og bølgehøyde på 2-4 meter i Skagerrak tirsdag.