Abdullahi Mohamed Alason (nr to fra høyre) fra Arbeiderpartiet mener det er paradoksalt at kommunen legger ned skoler for å spare penger, mens de vil støtte nye privatskoler. Her sammen med partifellene Eirik Dåstøl Langeland og Mette Gundersen.

KRISTIANSAND: Selv om Venstre nå signaliserer at grensen for antall privatskoler snart er nådd, var det kun Arbeiderpartiet som gikk imot at Kristiansand Friskole får etablere seg i Vågsbygd med 180 elever.

Samtidig har Oasen skole fått lov å starte opp i Randesund med en skole for 1 – 10 klasse.

Hvis begge starter opp, vil 375 av 3003 elever på ungdomstrinnet gå på privatskole. Det er rundt 11 prosent.

Les også:

Millioner

Kristiansand Friskole vil koste kommunen mellom 5 – 6 millioner i året.

Mens man legger ned skoler av økonomiske grunner, så vil man altså støtte private skoler.

— I vår by har vi lagt ned skoler for å kunne spare. Mens man legger ned skoler av økonomiske grunner, så vil man altså støtte private skoler, sa Abdullahi Mohamed Alason (Ap) i formannskapet.

Han mener politikerne nå må samle seg om å styrke den offentlige skolen i stedet for å legge til rette for at flere private skal få etablere seg.

Truet

Administrasjonen i Kristiansand har også påpekt at ungdomsskolen Lindebøskauen på Flekkerøya kan være truet hvis mange elever fra Flekkerøya velger å gå på den nye privatskolen.

— Vi støtter helhjertet at privatskoler skal komme som et supplement til den offentlige skolen. Lindebøskauen skole kan faktisk bli nedlagt, og da truer det valgfriheten til de som går på offentlig skole, sa Eirik Dåstøl Langeland (Ap).

Første privatskole

KrF mener derimot at Ap går imot privatskoleforliket som de selv var med på i 2007. Der gikk de med på at religiøse skoler og skoler med alternativ pedagogikk skal kunne få offentlig støtte.

Les også:

Gruppeleder Grete Kvelland Skaara viser til at den nye skolen vil få 180 elever i en bydel med flere tusen elever fra før.

— På vestsiden av byen har vi ingen privatskoler og vi i KrF synes det er positivt at vi skal få et supplement til den offentlige skolen, sa Skaara som også mener at det er usikkert hvor mye privatskoler vil belaste kommunene økonomisk.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

90 prosent

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) bemerket at selv om alle privatskolene starter opp, vil fortsatt 90 prosent av elevene gå i den offentlige skolen.

Det er Utdanningsdirektoratet som skal ta den endelige beslutningen til om skolen får starte opp.