— Enkelte dager har gresskaret vokst opp til 10 kilo om dagen. Da ser man virkelig at det vokser, sier Trine Johansen.

På stedet hvor Trine Johansen sitter, ble gresskarplanten satt ut. Deretter spredte stengler og blader seg ut over et større område. Foto: Tormod Flem Vegge

På Kongsgård i Kristiansand vekker Johansens gresskar oppsikt, der det ligger som en gul koloss i hagen hennes.

— Det er helt sprøtt, konstaterer 39-åringen når hun kikker på gigantgresskaret.

— Noen trodde det var en badeball, flirer hun.

Hun og en kamerat har på hver sin kant av byen dyrket fram hvert sitt gresskar av typen «Atlantic Giant». Frøene har de fått fra Tyskland.

Sådd i april

Gresskaret ble sådd inne i april. Da det ble varmt nok i været, ble planten som hadde vokst fram satt ut i en jordhaug, like ved en grusplass. Fra plantestedet har stengler og blader fra gresskarplanten spredt seg ut over hele grusplassen.

Gresskaret til Trine Johansen i Erling Skakkes vei på Kongsgård 1 vekker oppsikt. Foto: Tormod Flem Vegge

— Jeg har gjødslet mye. Gjødselen har jeg hentet fra en gård i Randesund, forteller 39-åringen.

Etter at stengler og blader spredte seg utover plassen, vokste det fram blomster på planten. For at det skulle vokse fram et gresskar, var det nødvendig å bestøve blomstene.

Bestøvet i juli

Fra kameraten hennes i byen fikk hun tilgang til en hannblomst som hun bestøvet en hunnblomst med. Bestøvingen skjedde 21. juli, og dermed startet den gule kula å vokse på hovedstengelen.

— For at gresskaret skulle få mest mulig næring, så fjernet jeg alle andre knopper som vokste fram på stenglene, forklarer Johansen.

- Daglig gjødsling

Slik kunne planten bruke alt av energi til å skape ett stort gresskar.

— Jeg har gjødslet og vannet og gjødslet og vannet. Jeg har gjødslet gresskarplanten daglig, forteller den hageglade sørlendingen.

Norges største?

Gresskaret hennes har nå nådd en vekt på rundt 220 kilo. Gresskaret til kameraten hennes er nokså likt i størrelse. Johansen lurer imidlertid på om gresskaret hans kan være litt større enn hennes.

— Det er gøy at gresskaret mitt har blitt så stort. Jeg tror kanskje dette kan være Norges største eller nest største gresskar, sier Johansen.

Hun har også andre typer gresskar i hagen sin. Disse er på størrelse med vannmeloner. Selv dyrker hun fram disse for å spise frøene i dem.

— Gresskarfrø er gode og sunne, smiler Johansen, som gjerne kunne tenke seg å dyrke fram flere gigantgresskar de kommende årene.