Tumyr leder organisasjonen Sian (Stopp islamiseringen av Norge). Han ble nektet å leie lokaler i Kristiansand folkebibliotek fordi biblioteksjef Anne Kristin Undlien mener Sians møte ikke harmonerer med folkebibliotekets regler og verdier.

I forrige bystyremøte ba Demokratenes Vidar Kleppe om politisk overprøving av biblioteksjefen, og at Tumyr og Sian fikk låne folkebiblioteket. Det endte med at ordføreren minnet om ankemuligheten til kulturstyret. Onsdag kommer anken opp til politisk behandling.

— Jeg håper på enstemmig støtte til biblioteksjefen. Det hadde vært flott hvis vi politikere enstemmig støttet det prinsipielt viktige i at biblioteksjefen styrer arrangementene og profilen til biblioteket. Vi bør verne om den rollen, sier Høyres Randi Haukom, som leder kulturstyret.

Hun minner om at Sian ble nektet å låne Byhallen i 2008, med begrunnelse at hallen ikke skulle brukes mot enkelte grupper i Kristiansand. Daværende ordfører ba Tumyr heller bruke ytringsfriheten på Markens.

- Helt sykt

Håp om enstemmighet kan hun skyte en pil etter. Koalisjonspartner Frp har et annet syn.

— Det er helt sykt at ikke Sian og Arne Tumyr kan låne lokaler i biblioteket til et kritisk møte om islam. Skal en person i administrasjonen gjøre seg til "herre" over hvem som kan leie og ikke, ut fra hva hun selv liker. Sånn kan vi ikke ha det. Vi har nettopp diskutert det på vårt gruppemøte. Sian er en lovlig og demokratisk organisasjon, sier Frps Sissel Andersen, medlem i kulturstyret.

— Det bør være lov å leie et offentlig lokale også for de som ønsker å begrense innvandring og kjempe mot Islam, sier Andersen.

Sian ønsket å holde møte under tittelen "Islam – en trussel". Biblioteksjefen avslo og viser til at biblioteket både skal inkludere innvandrere, men også "speile det flerkulturelle samfunnet for hele befolkningen i Kristiansand, og få fram et nyansert og flerfasettert bilde". Anne Kristin Undlien mener Sian ikke vil greie å bidra til dette med sitt møteopplegg.

Advarer mot styring

Kulturdirektør Stein Tore Sorthe mener saken ikke handler om hverken ytringsfrihet eller søkerens demokratiske sinnelag, men om hvem som skal programmere arrangementene i folkebiblioteket i henhold til styrende lovverk. Derfor ber han politikerne avslå anken. Han mener noe annet enn avslag vil bli en uriktig politisk styring, nesten som om det kunstneriske programmet på Kilden skulle underlegges politisk kontroll.

— Jeg er enig i dette. Det er snakk om et viktig prinsipp, sier Haukom.

13 sider anke

Arne Tumyr har levert et 13 sider langt ankeskrift med ti vedlegg hvor han konkluderer med at han bør få lov å leie Kristiansand folkebibliotek. Han viser blant annet til at Vennesla kommune tillot tidligere stortingsrepresentant for Høyre, Hallgrim Berg, å holde et foredrag om islam som trussel i Vennesla kulturhus i fjor.

Tumyr har ikke svart på våre henvendelser.

Avviste uformell løsning

Arne Tumyr forsøkte i et møte med Høyres gruppeleder Hans Otto Lund og Høyre-ordfører Arvid Grundekjøn å få til en uformell og minnelig ordning på leie-saken.

Han ba dem ta en uformell henvendelse til biblioteksjefen for å få henne til å omgjøre beslutningen om å nekte Sian å holde møte. Av hans ankeskrift fremgår at de begge avviste å gjøre dette. De ville ikke bruke politisk makt mot biblioteksjefen.

Tumyr skriver at islam er en trussel for land og folk og kommende generasjoner, og at det er vår tids viktigste samfunnsspørsmål. Derfor mener han at hans møte ville vært innenfor Biblioteklovens formålsparagraf om at "folkebibliotek skal være en uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt. Det vektlegges kvalitet, allsidighet og aktualitet".