Arbeidsfordelingen er grei. Dag Vige plukker. Kona, Karin, sylter. Her med et lite utvalg av årets grøde. Foto: Lars Hollerud
Disse blir trolig spist i morgen, søndag. Foto: Lars Hollerud
Allerede før victoria-plommene er modne, stikker vepsen innom. Foto: Lars Hollerud
Her vokser bjørnebærene på tornefrie busker. Foto: Lars Hollerud

— Hagebjørnebær, rips, solbær, stikkelsbær, plommer, epler, kirsebær, blåbær, rabarbra, ruccola, gressløk, persille, druer, tomater, agurker, ramser Dag Vige (63), på spørsmål om hva som vokser i hagen i Vågsbygd og utenfor hytta i Kjerkesundet ytterst i Randesund.

— Hvorfor representerer du ikke Senterpartiet?

— Hvorfor i all verden skulle jeg det?

Spør Vige, som ikke er småbruker, men lærer. Dessuten er han fortsatt engasjert lokalpolitiker, som medlem av formannskapet, leder av Rajshahi-lomiteen og medlem av programkomiteen for Agder Venstre.

I neste setning sier han at rødgrønt harmonerer langt bedre i hagen enn i politiske konstellasjoner.

Lyst og størrelse

Og at nå er det hage han vil snakke om.

Ikke først og fremst den estetiske, men den fruktsommelige.

— Tenk så koselig. Så kortreist. Og så dønn ferskt.

Vige sier at han tar imot pressen for å formidle at man ikke trenger stor plass for koselige, kortreiste og ferske nytelser.

— Tomten hjemme er 630 kvadratmeter. Drivhuset ved hytta er 4,5 kvadratmeter, opplyser Vige, som lar oss forstå at det handler mer om lyst enn størrelse når det gjelder å få noe fruktbart ut av hagen.

Der er arbeidsfordelingen klar.

Dag høster. Kona, Karin, sylter.

Det at hun stiller opp på et bilde sammen med sin mann i full offentlighet, er i seg selv smått sensasjonelt.

Arbeidsfordelingen er grei. Dag Vige plukker. Kona, Karin, sylter. Her med et lite utvalg av årets grøde. Foto: Lars Hollerud

— Det har i alle fall aldri skjedd før, forsikrer paret som ble ektepar for 42 år siden, og som forklarer begivenheten med viktigheten av å formidle grønn matglede utenfor egen stue- og hyttedør.

Variabelt

Og begge erfarer at grøden varierer.

— I år er det for eksempel kleint med plommer på treet fra 1978. I fjor plukket vi minst 40-50 kilo. I år blir det snaut nok en pøs.

— Hva gjør dere med alle druene?

— De første ørene laget vi vin.

— Så ble dere løyst?

— He, he. Vin var for brysomt. Vi gikk over til eksklusiv druegelé.

Bondevett

— Du kunne vært pensjonist nå, fra både skole og politikk?

— Begge deler er fortsatt engasjerende og inspirerende.

På spørsmål om han aldri går lei av tykke dokumenter, svares følgende:

— Saksdokumenter trigger fremdeles. De gir nødvendig innsikt for meninger og beslutninger og reduserer muligheten for å synse og mene i tide og utide. Men noen ganger lander man på allment skjønn.

— Også kalt sunt bondevett?

— Du kan så si.

— Har du en fruktpolitisk appell, sånn avslutningsvis?

— Bruk mulighetene og gled deg over naturen. Bonusen får du som pålegg og dessert.