— Svømming er en viktig og grunnleggende ferdighet, særlig for oss som bor langs kysten. Det er en del av vår kultur å være i vannet på en trygg måte. Det bekymrer meg at ni prosent ikke når læringsmålet, uttalte Aase G. Paulsen (Ap) da formannskapet behandlet saken onsdag.

I dag har byens skoleelever 20 klokketimer svømmeundervisning i 3. til 7. klasse.

Det bekymrer meg at ni prosent ikke når læringsmålet.

Opplæringen skal økes til 24 timer og fremskyndes ett år, 2. til 6. klasse, noe som vil koste kommunen bortimot én million kroner ekstra per år. Endringen kommer etter at Utdanningsdirektoratet har fremsatt en ny definisjon på hva det innebærer å være svømmedyktig, som er noe mer omfattende enn den Kristiansand kommune har operert med.

Strengere krav

Her heter det at elevene etter 4. trinn skal:

«Vere svømmedyktig ved å falle uti på djupt vatn, svømme 100 meter på magen, og undervegs dykke ned og hente ein gjenstand med hendene, stoppe og kvile i tre minutt (imens flyte på magen, orientere seg, rulle over, flyte på rygg); så svømme 100 meter på rygg og ta seg opp på land».

I Kristiansand har læringsmålet vært formulert slik:

«Hoppe eller stupe ut på dypt vann, svømme 200 meter uten stopp på magen og ryggen. Kunne flyte på mage og rygg, dykke og svømme under vann på en rolig og trygg måte.»

Skoleåret 2013/14 var det 78 prosent av elevene på 4. trinn og 91 prosent av elevene på 7. trinn som besto læringsmålet.

Dyr transport

Dag Vige (V) stusset over at 470.000 kroner av merkostnaden til svømmeundervisning er busstransport - 2100 kroner per tur. Han mente ledig kapasitet på normale bussruter kunne utnyttes.

- Det er veldig krevende logistikk å gjennomføre dette opplegget for alle 7000 elever. Vi er avhengig av en klar timeplan med faste bussbestillinger, svarte saksbehandler Svein Kvernes.

Elever med minoritetsbakgrunn er overrepresentert i andelen som ikke når læringsmålene. Kommunen ønsker derfor å styrke svømmeopplæringen for nyankomne barn på Mottaksskolen, og søker midler til dette fra Fylkesmannen.

Saken fremmes etter interpellasjon fra Vidar Kleppe, som fikk bystyret med på et oversendelsesforslag om prøveprosjekt med svømmeundervisning for alle barn som ønsker det.