KRISTIANSAND: — Jeg har alltid drømt om å få et yrke der jeg kunne hjelpe og gjøre noe for andre mennesker. Da jeg forstod at karakterene kunne bli gode nok, siktet jeg meg inn på legestudiet, sier Pria Sehjpal.

Med 15 seksere og 10 femmere på vitnemålet fikk hun førstevalget sitt innfridd, nemlig medisinstudiet ved Universitetet i Bergen. Velge på øverste hylle kunne også Jonas Holm Aasen, som nå tar fatt på medisinstudiet ved Universitetet i Tromsø. Han gikk i vår ut fra Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG) med så mange som 21 seksere og 4 femmere.

Skyhøye poengkrav

Ved Universitetet i Bergen var medisin i år det studieprogrammet som hadde høyest poenggrense. For elever som søkte rett fra videregående skole, den såkalte førstegangskvoten, var kravet 58,6 poeng. Ved Universitetet i Tromsø var tilsvarende poengkrav 58,1 poeng. Enda vanskeligere var det å komme inn på medisinstudiet i Oslo, der det kreves 59,7 poeng for elever som kommer rett fra videregående. De to KKG-elevene hadde henholdsvis 58,8 og 61,9 poeng.

Valgte bort idretten

Verken Jonas Holm Aasen eller Pria Sehjpal legger skjul på at de har lagt ned mye arbeid i skolearbeidet, men forsikrer at de også har hatt tid til venner og sågar litt russefeiring. Idretten valgte de begge bort for å få tid til skolen. Han spilte tidligere fotball, mens hun trente karate. 19-åringene tror ikke de kunne oppnådd samme gode skoleresultater med treninger flere ganger i uka.

Pria Sehjpal (19) fikk 15 seksere og 10 femmere på vitnemålet da hun i vår gikk ut fra Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG). Nå venter medisinstudier ved Universitetet i Bergen. Foto: Torbjørn Witzøe

— Spesielt det siste halvåret på videregående dreide det meste seg om fag. Det var en periode vi elever nesten ikke snakket om annet enn prøver og karakterer. Det var nesten som å være inne i en boble. Jeg tror det er viktig å koble ut av og til, og fokusere på helt andre ting enn fag, sier Pria Sehjpal.

Internasjonalt

Begge ungdommene sier de ville ha satset på medisinstudier i utlandet dersom de ikke hadde fått gode nok karakterer til å komme inn ved norske universitet. Han kan likevel tenke seg utvekslings på et fransk universitet i et semester, mens hun vurderer det samme i Australia.

Jonas Holm Aasen (19) fikk 21 seksere og 4 femmere på vitnemålet da han i vår gikk ut fra Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG). Nå venter medisinstudier ved Universitetet i Tromsø. Foto: Torbjørn Witzøe

— Medisinstudiet åpner mange dører, men jeg har foreløpig ikke tenkt så mye på spesialisering eller jobb. Det virker spennende å ta seg jobb i Leger uten grenser, sier Jonas Holm Aasen.Pria Sehjpal kunne godt tenke seg å bli barnelege, men tiden får vise hva det blir til.

- Tar skolen på alvor

Rektor Knut Gunnar Aasen ved Kristiansand Katedralskole Gimle er imponert over innsatsen og resultatene skolens elever oppnår.

— Vi ser at elevene tar skolen på alvor, og at de vet at resultatene har stor betydning for hvilke valgmuligheter de får i fremtiden. Jeg synes det virker som dagens unge bruker mer tid på skolearbeidet enn tidligere kull. Elevene er også flinke til å utnytte fritimer, og arbeider gjerne sammen i grupper, sier han.

Pria Sehjpal skryter av Kristiansand Katedralskole Gimle, som forøvrig med sine totalt over 1500 elever, er Sørlandets største.

— Det er et godt læringsmiljø ved skolen, og vi hadde lærere som var til god støtte og hjelp i de mest hektiske periodene før eksamener og prøver, sier hun.

Kvinnene dominerer

Det har de siste årene vært en klar overvekt av kvinnelige medisinstudenter i Norge.

Blant de som i høst fikk tilbud om studieplass på medisin i hovedopptaket ved Universitetet i Bergen var i år 72,5 prosent kvinner. Kvinnene har i alle fall de 10 siste årene vært i klart flertall på medisinstudiet. Til sammenligning var det ved hovedopptaket til medisin ved Universitetet i Tromsø i år 111 kvinner som fikk plass og 57 menn.

Kommunikasjonsrådgiver Monica Bring Estensen ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo sier at kvinneandelen blant medisinstudenter er økende, og har i gjennomsnitt de siste fem årene vært 65 prosent ved studiestart høst og 72 prosent for vårkullene.

— Det er en overvekt av kvinnelige søkere til medisinstudiet, men de har også høyere poeng enn mange av de mannlige søkerne. Siden det er flere norske menn enn kvinner som tar legeutdanning i utlandet, er den totale andelen kvinner av nyutdannede leger i Norge 60 prosent. Det har blitt vurdert å søke departementet om å få gi menn ekstra poeng ved opptak for å sørge for en bedre kjønnsfordeling til legeyrket i framtiden, sier viserektor Oddrun Samdal ved Universitetet i Bergen.