sørlandet sykehus.jpg Foto: Tore André Baardsen
Representant for Brukerutvalget, Åse Tønnessen Sæbø fra Flekkefjord, føler flekkefjæringene ikke tas på alvor av sykehusledelsen. Foto: Steinar Vindsland
Fagdirektør Per Engstrand fortalte at forslaget fra arbeidsgruppe 5, om å styrke Sørlandet sykehus Flekkefjord, ikke kan tas til følge. Foto: Steinar Vindsland

— Fristbruddene i august er på all time high med 9,9 prosent, fortalte økonomidirektør Per Bertil Qvarnstrøm til styret i Sørlandet sykehus torsdag.

Og han forklarte at en av hovedårsakene til dette er fravær av leger på poliklinikkene.

Lovbrudd

— Dette er lovbrudd, og fullstendig uakseptabelt, kommenterte styreleder Camilla Dunsæd.

— Vi har nok for dårlig styring på dette, innrømte fungerende sykehusdirektør Geir Bøhler.

Fraværet dreier seg blant annet om ferieavvikling, svangerskapspermisjon og overlegepermisjoner. Sistnevnte har overleger avtalefestet for å oppdatere seg i yrket og fordype seg i spesialiteter Og når de holder på med det, behandler de ikke pasienter. Bøhler sier at det også i en viss grad dreier seg om stillinger som ikke er besatt.

— Dessuten blir leger omprioritert fra poliklinisk behandling til akuttbehandling, utdyper Qvanrstrømt overfor Fædrelandsvennen.

256 brudd i august

I august ble det begått 256 brudd på den lovfestede behandlingsfristen. Kirurgisk klinikk alene hadde 224 brudd. I tillegg er ortopedisk avdeling og øre-nese-halsavdelingen blant verstingene på sykehuset.

På toppen av dette har sykehuset for mange pasienter som har stått lenge på ventelister, og når sykehuset setter av ressurser for å få ned den ventelistekøen, øker antall fristbrudd.

— Vi har vært for dårlige til å oppfylle aktivitetsplikt, at det tar for lang tid fra diagnose til behandling, sa Bøhler.

Permisjoner

Styremedlem Geir Noraberg påpekte at det må være et ledelsesansvar å sørge for at ikke overleger tar ut sine permisjoner på en slik måte at fristbruddene øker.

— Dette er jo en situasjon som sykehuset burde ha styring på, sa han.

Det var Bøhler helt enig i.

- Nok av unnskyldninger

Styremedlem Lars E. Hanssen har sett seg lei på at sykehuset ikke klarer å nå målet om å redusere antall fristbrudd til null:

— Nå har vi hørt nok av disse unnskyldingene, og løfter om at noe skal gjøres. Jeg mener styret må sende et signal om at sykehuset må sørge for planlegging av aktiviteten på poliklinikkene i seks måneder framover, sa Hanssen.

Noraberg mente seks måneder er alt for urealistisk å få til i praksis og mente tre måneder er nok.

Hanssen slo fast at han ville styret skulle vedta en formulering om at dette skal være et mål, og så rapportere tilbake om målet nås.

— Nå vil vi ha handling, sa han.

Bøhler fortalte at det går an å planlegge med at det skal være leger tilgjengelige, uten at man planlegger nøyaktig hvilken lege det skal være

Handlingsplan

Sykehuset har også et mål om å sørge for at alle pasienter får en timeavtale om behandling når diagnosen er stilt. Bare i halvparten av tilfellene blir dette gjennomført, viste virksomhetsrapporten Qvarnstrøm la fram.

Dermed vedtok et enstemmig styre at sykehusledelsen skal sette i gang et arbeid med en handlingsplan for å styre legeressursene på poliklinikkene bedre, i seks måneder framover.

Bøhler har tidligere sagt til Fædrelandsvennen at hvis kapasiteten på poliklinikkene blir utnyttet maksimalt, vil det være slutten på ventelister og fristbrudd.

Arbeidsgruppe mislyktes - nedsetter ny

Arbeidsgruppens forslag om å styrke sykehuset i Flekkefjord blir ikke vedtatt. I stedet nedsettes en ny arbeidsgruppe.

— Vi nedsetter en bredere sammensatt gruppe med representanter fra både Arendal og Flekkefjord, opplyste fagdirektør Per Engstrand overfor styret ved Sørlandet sykehus torsdag.

I arbeidet med Utviklingsplan 2030 har en arbeidsgruppe med medlemmer fra Flekkefjord foreslått at det allerede nå skal vedtas at vaktordningen skal styrkes i Flekkefjord.

— Vi kan ikke gjøre et enkeltvedtak bare for Flekkefjord allerede før planforslaget sendes ut på høring. Vi må se sykehusvirksomheten på Sørlandet under ett, og finne ut hva som er den beste løsningen, kommenterte fungerende direktør Geir Bøhler.

Brukerrepresentant Åse Tønnessen-Sæbø hadde selv sittet i denne arbeidsgruppen:

— Det har vært et forferdelig vanskelig arbeid. Sykehusledelsen har et stort problem med samarbeid med Flekkefjord. Når ikke forslaget de har lagt fram blir tatt på alvor, føler de ikke får respekt og tillit, og det er ganske alvorlig, sa hun.

Bøhler mener dette ensidige perspektivet på Flekkefjord, utgjør en alvorlig risiko for å få til gode planer i sykehuset.

I stedet holdt styret fast ved sykehusdirektørens forslag om at høringsrunden må avsluttes før det gjøres vedtak om endringer i driften.