— Norge fører en molbopolitikk ved ikke å legge bedre til rette for blant annet grønne datasentre. Det skal etableres mellom 100 og 200 nye datasentre i Europa. Med stor tilgang på kraft og fjell for kjøling av dataparkene er Norge som skapt for denne virksomheten. Problemet er manglende fiberforbindelse og en langt høyere el-avgift enn i våre naboland, sier KrF-politikeren.

Sammen med resten av Sørlandsbenken på Stortinget arbeider Grøvan for å få Statnett til å legge fiber i strømkabelen som skal legges mellom Tyskland og Sirdal. Både samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og olje- og energiminister Tord Lien har sagt det må finnes kommersielle brukere av en slik fiberforbindelse.

— Jeg mener det allerede i dag vil finnes tilstrekkelig med leietakere av fiberkapasitet til en ny kabel til Tyskland. Det er i alle fall de klare signalene jeg har fått etter hatt møte med et par store aktører på området, sier Grøvan.

Må på banen

— Det er viktig at potensielle leietakere av fiberkapasitet kommer raskt på banen, slik at Statnett ser at de kan være økonomi i å investere i fiber. Det er tross alt markedet som må ta denne investeringen, sier Åse Michaelsen (Frp) som er leder av Sørlandsbenken på Stortinget.

I tillegg til fiberforbindelse til Europa er Norges el-avgift et hinder for etablering av sentre for lagring av data. Land som Danmark har gitt datasentrene store avgiftsletter. Tilgangen på norskprodusert strøm var en medvirkende grunn til at Apple vedtok å bygge et datasenter i Viborg. Danmarks handels- og utviklingsminister Mogens Jensen beskrev tidligere i år IT-gigantens beslutning om å bygge datasenteret som årets beste næringslivsnyhet for Danmark.

Tror på avgiftskutt

Interesseorganisasjonene Energi Norge, ikt-Norge, Abelia og Norsk Industri har bedt Stortinget sidestille datasentre med annen kraftkrevende industri som lenge har hatt en lavere el-avgift. Et forslag fra KrF om å redusere strømavgiften for datasentre i 2015-budsjettet ble nedstemt.

— Jeg tror lavere aktivitet i oljesektoren vil øke forståelsen for kravet om at også denne formen for kraftkrevende industri bør få redusert el-avgift. Alternativet blir at norsk kraft vil danne grunnlag for industrireising i våre naboland. I Norge har vi lange tradisjoner for at våre fossefall har skapt industriarbeidsplasser, sier Grøvan.

- Viktigere enn motorvei

Prosjektleder Trond Kristiansen i Grønne Datasentre Sørlandet sier at flere fiberforbindelser mellom Sørlandet og Europa blir like viktig for næringslivet i landsdelen som bygging av firefelts E 39 mellom Kristiansand og Stavanger.

Dag Brekke i Invest in Norway som skal markedsføre landsdelen som vertskap for den sterkt voksende næringen for bearbeiding og lagring av data, sier etablering av datasentre innebærer store investeringer. De to datasentrene som det amerikanske Apple-konsernet skal bygge i Danmark og Irland, vil til sammen koste 13 milliarder kroner. Han mener det ikke er grunn til å tro at investeringene vil bli mindre for eventuelle anlegg på Sørlandet.