Likestillingsplanen det er strid om inneholder flere tiltak som skal gi mer likestilling, mer mangfold og gjøre Agder mer inkluderende.

— Det er mye fornuftig i planen, men på enkelte punkter er den for venstreorientert. Det virker som om enkelte grupper har fått større gjennomslag enn andre, sier fylkespolitiker Christian Eikeland (Frp) om planen som ble sendt ut på høring torsdag.

Et flertall i Vest-Agder har blant annet klart å få fjernet et punkt som skulle gi «Rosa kompetanse» til ansatte i skolen. Det skulle bidra til å hindre mobbing av homofile (se fakta).

— Mobbing er et stort problem for flere enn de homofile, og jeg mener det er heilt feil å vinkle det mot en bestemt gruppe. Det trengs også mer kompetanse for eksempel på barn som har ADHD. Det er litt venstrevridd å fokusere på kun én gruppe, når utfordringen er så mye større, sier Eikeland.

Delt

Frp klarte også å fjerne et punkt som skulle sikre at homofile, lesbiske, bifile og transpersoner (LHBT-befolkningen) blir bedre representert i Agder enn de er i dag.

— Vi valgte å erstatte det med at alle grupper skal være godt representert. Det er i dag flere homofile på Stortinget enn personer over 70 og det blir feil å vinkle det opp mot en gruppe, når vi vet at mange andre også er underrepresentert, sier Eikeland.

Planen som skal sørge for mer mangfold og likestilling innen 2027 er nå sendt ut på høring med forslagene til endring fra flertallet i Vest-Agder.

I Aust-Agder rykket Torbjørn Urfjell ut i Agderposten og anklagde de borgerlige i vest for å «velsigne homohets».

— Nå skal vi ha en høringsprosess, og da skal det svært mye til før de folkevalgte tar dette ut av planen. Men her har de borgerlige bevisst valgt å gå til angrep på lesbiske og homofile og ignorer at «homo» er et av de mest brukte skjellsordene i skolen. Jeg har sittet som folkevalgt i Kristiansand på 90- og tidlig 2000-tall og opplever dette som et gufs fra fortiden, sier Urfjell.

Han satser på at Høyre til slutt vil stemme for forslaget (se egen sak).

— Hvis Høyre er med på å danne flertall for dette, har det avslørt seg som et parti som ikke forstår lhbt-politikk (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner).

Spent

Christian Eikeland mener derimot at de som ville beholde de omstridte delene av planen, har minst like mye å svare for som han.

Han viser blant annet til at et forslag fra hans side om å ha nulltoleranse for omskjæring av kvinner og tvangsekteskap. Dette fikk ikke flertall.

— Det er to utfordringer som er kommet til landet, så jeg er overrasket over at det er nedstemt, sier han.

I Vest-Agder stemte Toril Runden mot at dette skulle med.

— Jeg sier ikke at det ikke skal med, men jeg mener det er naturlig å ta det i høringen, sier Runden som mener det er synd at flertallet klarte å fjerne det hun mener er viktige punkter for å sikre homofiles rettigheter.

— Om ikke de homofile skal gå under mangfold, blir denne landsdelen ganske mye fattigere. Man går inn på enkeltgrupper andre deler i planen, og nå må man manne seg opp til å snakke om denne gruppa også.

Høyre er delt

Spørsmålet om homofiles plass i likestillingsarbeidet i Agder splitter de to fylkene. Mens Aust-Agder tok med de omstridte punktene, ble de altså fjernet i Vest-Agder.

Der er det også uenighet innad i Høyre i Vest-Agder.

— Vi har bruk for et samfunn der likestillingen går alle veier, og det å rette fokus på alle grupper ble vesentlig for meg. Jeg ser at de har spesielle utfordringer, men det er det også andre grupper som har. Det å trekke ut en enkelt gruppe ble feil for meg, sier Sally Vennesland (H).

Resultatet er at de to fylkene nå er uenige om hvordan den omfattende planen skal se ut.

— Det gir oss utfordringer når fylkestingene skal behandle saken, men vi må prøve å finne fram til formuleringer som alle kan akseptere, sier Vennesland.