— Det er tøft å måtte forvalte en norsk kulturskatt på denne måten. Her jobber vi daglig med ryggen mot veggen. Det gir mye stress å ha så mye gjeld, og store deler av min arbeidsdag går med til å finne måter å spare penger, sier Per Filip Sommerstedt.

Som de andre

Direktøren for Stiftelsen Fullriggeren Sørlandet mottar forslaget til statsbudsjett med oppgitthet og skuffelse. Fra potten for spillemidler vil regjeringen gi 7,1 millioner kroner. Det er omtrent like mye som til de andre to seilskipene Statsraad Lehmkuhl og Christian Radich, og ikke stort mer enn i 2014. — For det første betyr dette at vi ikke får de 400.000 ekstra den forrige regjeringen vedtok at vi skulle få som forlengelse av fjorårsbevilgningen. I møter med de borgerlige har vi fått klare signaler om at vi kunne regne med pengene.

Vernekrav

— Det andre er at Sørlandet blir pålagt mye strengere krav til vern enn de andre skipene fordi den er i en særstilling som det eldste og mest bevaringsverdige. I alle fall to tredeler av gjelda vår på 50 millioner kroner kan tilskrives dette vernekravet. Vi hadde i det minste ventet oss signaler om forståelse for dette i årets budsjett, sier Sommerstedt.

— Du sier at dere blir pålagt vernekrav av staten, som staten ikke vil finansiere?

— Det er helt riktig. Vi har nærmest blitt lovet at i år var der vår tur, sier Sommerstedt.