KRISTIANSAND: – Jeg syns det er bedre å ha plass til mange forskjellige ting, enn en stor fotballbane, sa fjerdeklassingen Mats Kjelle-Skjelbred.

Han og åtte andre fjerde— og femteklassinger fra Lovisenlund skole, Wilds Minne skole og Kristiansand International School (KIS) var torsdag på besøk hos Pedagogisk senter og rådgiver i Kristiansand kommune, Rita Galteland.

Sammen skulle de snakke om hvordan det nye friområdet ved Østre Ringvei skal se ut.

– Men jeg har veldig lyst på fotballbane. Kanskje det kan være en litt mindre en, så får vi plass til andre ting også, svarte femteklassingen Adam Eftevaag.

Pålagt å høre på barna

I juni 2012 vedtok bystyret at gressbanen ved Badmintonhallen på Lund kunne brukes til utbyggingsformål. Når boliger bygges der, forplikter utbygger seg til å opparbeide Østre Ringvei 77 til et leke- og aktivitetsområde for barn og ungdom.

– Kommunen er pålagt å legge til rette for at barn og unge kan delta og komme med innspill, forteller Galteland.

Hun har utarbeidet et opplegg i samarbeid med kommunen, hvor elever fra fjerde til åttendeklasse i to puljer skal få komme med sine forslag til hva de ønsker å fylle friområdet med. Det var første pulje som delte sine ønsker da Fædrelandsvennen var til stede.

Siste pulje følger etter neste uke, og så vil Galteland jobbe videre med forslagene med en landskapsarkitekt. I løpet av våren vil hun ta med elevene til området, og presentere et forslag elevene skal jobbe videre med.

Ivrige elever

– Nå kan dere ønske dere absolutt alt, det er ingenting som ikke er lov, sa Galteland.

Ungene var kjappe med å komme med forslag: Trampoliner, ballbinge, sykkelløype, klatrestativ og sklier. Over 20 ulike ønsker, som igjen skal snevres inn til tre forslag

Etter torsdagens diskusjoner har elevene i fellesskap bestemt at de vil ha trampoliner, en sykkelløype, og et lekemiljø i friområdet.

– Fint at vi får bestemme

Det er tydelig at barna syns det er moro å få ta del i hvordan friområdet skal se ut. Forslagene haglet inn, og de var vel gjennomtenkte, mener Galteland.

Femteklassingen Julie Marie Sivertsen Trondslien syns det er gøy at deres meninger blir hørt:

– Det er bra at vi får bestemme vi også, og at ikke de voksne får bestemme alt hele tiden.

– Ja, det er fint at vi får si hva vi vil, samtykker fjerdeklassingen Alma Kärner.

Imponerte

Galteland skrøt av elevene etter diskusjonene, men ble ikke overrasket over at de var så engasjerte:

– Det var en gjeng kreative og interesserte barn som deltok i dag. De kommer med mange gode forslag som det skal bli morsomt å jobbe videre med.

Hun er overbevist om at barnas deltakelse er viktig for kommunens arbeid.

— Barn og ungdom har erfaringer som det er utrolig viktig at kommunen får innsyn i, avslutter Galteland.