Da tollerne åpnet pakken fra Kina, fant de 500 gram metamfetamin og 500 gram av det syntetiske stoffet MDEA. Etter det Fædrelandsvennen kjenner til ble stoffet byttet ut og pakken overlevert til politiet i Kristiansand.

Pakken var bestilt i navnet til en kvinne i 30-årene. 22. oktober tok politiet i bruk en kreativ metode for å ta henne på fersken. En politimann utkledd som postmann, banket på døren til kvinnens bolig. Etter at hun hadde signert på mottatt pakke, ble hun pågrepet sammen med sin ektemann.

— Vi kan ikke kommentere disse opplysningene, men kan bekrefte at vi hadde en aksjon der vi pågrep to personer, sier Hans Jørgen Beckmann, leder for narkotikaavsnittet i Kristiansand-politiet.

Nekter straffskyld

Ekteparet har bodd i Norge i flere år, men er ikke norske statsborgere. I avhør har ektemannen, som også er i 30-årene, erkjent at han var den egentlige mottakeren av pakken. Men han påstår at han ikke visste hva han fikk tilsendt.

— Han påstår at han har fått noe annet enn hva han hadde bestilt. Det han bestilte påstår han var lovlig. Dette er en forklaring vi ikke setter mye lit til, sier Beckmann.

Mannen ble varetektsfengslet i fire uker fra midten av oktober, men ble løslatt i forrige uke etter å ha vært gjennom to avhør. Forsvarer Ivar Sveenbekrefter opplysningene fra politiet.

— Han sier han ikke skulle få tilsendt noe som var ulovlig, sier Sveen til Fædrelandsvennen.

Politiet mistenker ellers at mannen bestilte stoffet for å omsette det. Dette nekter mannen for.

Tatt før

Mannen er tidligere tatt for å ha innført mindre mengder narkotika gjennom posten. Dette har mannen erkjent, men saken er ikke rettslig behandlet ennå.

Les også: Så enkelt ble han narkoimportør

Siktelsen mot kona vurderes nå å frafalles.

— Hun har forklart at hun visste at mannen hadde bestilt noe, men at hun ikke visste hva dette var, sier Beckmann.

Sjelden stor mengde

Politiet sier dette en av svært få ganger det syntetiske stoffet MDEA har blitt beslaglagt i Norge.

— Stoffet er en variant av MDMA som er noe mer utbredt, men heller ikke det er veldig utbredt i Norge, sier Beckmann.

MDMA er er et av virkestoffene i ecstasy, og kalles ofte «badesalt». I følge Helsedirektoratet kan MDMA og beslektede stoffer sette kroppens varmeregulerende mekanisme ut av funksjon og kan føre til overoppheting og kollaps. I Storbritannia er det påvist flere dødsfall etter ecstasybruk med feber opp til 43 grader.

Seksjonsleder i Tollvesenet på Gardermoen, Håvard Nordermoen, sier det ikke er ofte det blir tatt en kilo narkotika i en pakke.

— Det skjer noen får ganger i året. De fleste beslagene vi gjør er på noen få gram, sier Nordermoen.

Han kunne fredag ikke kommentere hvordan pakken i denne saken ble oppdaget. Men tollerne benytter seg av flere metoder for å plukke ut pakker de mistenker inneholder narkotika.

— Vi plukker ut forsendelser fra spesielle land og avsendere vi kjenner fra tidligere. Her samarbeider vi også med tollere i andre land. Vi bruker også røntgen og narkotikahunder, sier Nordermoen.