— Min klient erkjenner ikke straffeskyld. Han anser det som nødverge mot en rettstridig handling fra personalet, sier guttens forsvarer Cecilia Dinardi til Fædrelandsvennen.

Den mest alvorlige volden han er tiltalt for skjedde 22. november i fjor. Gutten var da 16 år og skulle tilbake til den statlige barnevernsinstitusjonen Furuly i Mandal etter en rømning.

Klaget til Fylkesmannen

Advokatfullmektig Cecilia Dinardi forsvarer tenåringsgutten. Foto: Eivind Kristensen

Saken skal opp for retten 3. desember. Men allerede i fjor konkluderte Fylkesmannen i Vest-Agder med at tvangen han ble utsatt for i forbindelse med voldshendelsen var ulovlig.I rapporten fra Fylkesmannen kommer det fram at Furuly hadde bestemte at 16-åringen skulle på isolat. Gutten mente dette var feil og gikk mot døren på vei mot sitt rom.

To av personalet stilte seg i veien og holdt ham tilbake i hver sin arm. Etter et basketak, ble han svært motvillig båret opp i andre etasje der isolatet ligger.

Lovstridig

Ifølge tiltalen skal gutten da ha satt en albue hardt i siden på en av de ansatte, slik at han fikk brudd i to ribbein.

Gutten skal også ha sparket ham i brystet og slått ham i hodet. Noe senere skal han ha brekt den ansattes finger. Mannen var sykmeldt i to måneder.

Det er kun lov å isolere beboere i en akutt faresituasjon. Fylkesmannen mener bruk av isolat mot gutten var unødvendig og lovstridig. Også personalets maktbruk var lovstridig.

«At NN nektet å følge ordre og var verbal aggressiv og truende kan ikke sees på som et ulovlig angrep som gir personal rett til å gripe inn med nødrett eller nødverge», skriver Fylkesmannen.

Kan få betydning for straffen

— Foranledningen for voldshendelsen er relevant, men vil først og fremst ha betydning i forhold til straffeutmålingen, sier politiadvokat Berit Woxen til Fædrelandsvennen.

Gutten er også tiltalt for å ha truet med å drepe to andre ansatte på Furuly 21. november i fjor. En av dem skal han ha stukket øynene med fingrene og slått flere ganger.

Gutten nekter straffskyld. Også denne hendelsen skjedde etter at det var brukt tvang mot gutten, men dette klaget han ikke på.

Tvang en rekke ganger

Barnevernet overtok omsorgen for gutten i 2009, og han kom mot sin vilje på sin første institusjon to år senere.

Der har han vært utagerende og kommet med trusler mot personalet flere ganger. Han har også ruset seg.

På Bufetat avdling Lunde i Søgne er det brukt tvang 14 ganger. Tre av tilfellene er klagebehandlet og i to av dem var tvangsbruken ulovlig.

Alle merknader som kommer fra Fylkesmannen svarer vi på og ordner opp i.

Etter at han flyttet til avdeling Furuly er det brukt tvang 12 ganger. Ved fem av tilfellene brøt institusjonen loven.

Enhetsleder Jan Leon Dybesland i Bufetat vil ikke kommentere guttens sak så lenge den går for retten.

- Ikke forsvarlig

I klagerapporten fra 18. desember i fjor slår Fylkesmannen fast at det har skjedd flere lovbrudd på Furuly ved bruk av isolatet i 2012 og 2013. Fylkesmannen mener at institusjonen ikke drives forsvarlig på dette punktet.

— Alle merknader som kommer fra Fylkesmannen svarer vi på og ordner opp i, sier enhetsleder Dybesland til Fædrelandsvennen.

Fædrelandsvennen har hentet inn antall klager på bruk av tvang på Furuly behandlet av Fylkesmannen de tre siste årene.

I 2012 ble det behandlet 12 klager, medhold ble gitt i fire saker, mens en sak fikk delvis medhold.

I 2013 ble det gitt medhold i fem av 13 saker og delvis medhold tre saker.

Så langt i år er det behandlet tre tvangssaker. Det er ikke gitt medhold i noen.