Det må rett og slett en budsjettoverskridelse til for å holde hjulene i gang fram til nyttår. Per dato er budsjettet brukt opp.

Vidar Kleppe spurte i fylkestinget tirsdag: "Hva i Herrens navn og rike skulle dere til Brüssel å gjøre? Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Frps Kåre Glomsaker er leder for samferdsel, areal og miljøutvalget. Han melder at utvalget er nødt til å bruke mellom 200 og 300.000 kroner mer enn de har for å avholde møter og befaringer resten av 2014.I fylkestinget tirsdag snakket KrFs Thore Westermoen og Sps Sigmund Oksefell om at demokrati er viktig og at det må settes av nok penger til å drive politikk.

Begge varslet at rammene til politisk virksomhet må opp neste år.

Hva i Herrens navn og rike skulle dere til Brüssel å gjøre?

25 på Brüssel-tur

Da gikk Vidar Kleppe fra Demokratene på talerstolen:

— Hva i Herrens navn og rike skulle dere til Brüssel å gjøre? Vi ber alle andre holde budsjettene, da må vi som politikere også husholdere litt med pengene våre. Nå må vi gå litt i oss selv her, sa han.

Det viser seg at de 11 politikerne i sam-utvalget tok med seg 14 andre rådgivere og politikere, inkludert fylkesordføreren, på studietur til Brüssel i juni. Billetter og hotell kostet rundt 100.000 kroner. Hva totalen blir, kunne ingen svare på tirsdag. De fleste av de 25 på turen skal ha tapt arbeidsfortjeneste og diettpenger.

Flaut, nei. Ikke i det hele tatt. Den turen til Brüssel var veldig nyttig

Ikke flaut

— Flaut, nei. Ikke i det hele tatt. Den turen til Brüssel var veldig nyttig. Det vil si, besøket i Gent vær mest nyttig. Der lærte vi mye om busser, kollektivtrafikk og sykkel. I Brüssel besøkte vi Sørlandets europakontor. Det er viktig av og til å se hvordan andre organiserer ting, sier utvalgsleder Kåre Glomsaker.

Kåre Glomsaker (Frp) synes ikke det er flaut at uvalget han leder, samferdsel, areal og miljøutvalget, har brukt opp budsjettet. Han forsvarer Brüssel-turen. Foto: Christian Storjord

Han synes ikke det er kritikkverdig at han som utvalgsleder ikke har passet på å holde budsjettet — et budsjett han selv har vært med på å vedta for samferdsels, areal og miljøutvalget.- Aktiviteten er veldig stor i fylket. Det er mange planer og veiutbygginger. Vi må ofte på befaring. Hadde vi hatt fire, fem pensjonister i utvalget, hadde mye vært annerledes. Men alle er i jobb og skal ha tapt arbeidsfortjeneste. Da ryker pengene fort, sier Glomsaker.

Ap krevde gjennomgang

Arbeiderpartiets gruppeleder i fylkestinget, Torill Runden, er også kritisk til at et politisk utvalg går på en så stor økonomisk smell.

— Vi foreslår følgende: Fylkestinget ber sam-utvalget om å ta en ordentlig gjennomgang av sin virksomhet og sin ressursbruk. Vi må sikre at budsjetter holdes, men også at de er store nok, sa hun.

Etterpå sa hun at forslaget måtte forstås som i tråd med Kleppes kritikk, mer enn som godtakelse av budsjettoverskridelser.

Dette forslaget fikk enstemmig støtte. Også Kåre Glomsaker stemte for.

Det er veldig nyttig å reise ut og trekke veksler på andres erfaringer

Til slutt tok Venstres Stein Inge Dahn ordet:

— Jeg sitter i samferdsel, areal og miljø-utvalget. Kleppe fikk ikke svar på hva vi gjorde i Brüssel. Jeg ønsker å svare ham. Det er veldig nyttig å reise ut og trekke veksler på andres erfaringer. Dessuten er det viktig å få innblikk i hvordan ting styres i Brüssel, beslutninger vi i stor grad må rette oss etter, sa han.