Tiltak har tidligere blitt iverksatt, som å forby alkohol på verandaen etter klokka 23. Men naboklagene har ikke stilnet. Foto: Torstein Øen

— Det er riktig. Vi avventer klagebehandlingen hos Fylkesmannen, for disse påleggene er altfor drastiske for vår drift. Dessuten mener vi at tiltakene er pålagt oss på feil grunnlag, sier Bjarte Bjellås, daglig leder av puben Hr. Direktør.

Etter lang nabostrid om støynivået fra utestedet, påla kommunelege Per Kjetil Dalane stengning av verandaen i andre etasje ved utestedet fra kl 23.00, slik at gjestene må ned i gågata hvis de vil ut.

Hr. Direktør kan heller ikke holde flere enn seks arrangementer i året som genererer støy. Ved så få arrangementer gjelder regel om 55 desibel, men holdes flere arrangementer senkes tillatte grenseverdi til 27 desibel, ifølge Helsedirektoratet.

— Kommunelegen har ikke tatt hensyn til våre argumenter, og legger til grunn støykrav som ble innført i 1997. Den delen av bygningen vi har lokaler i, er fra 1970-tallet, sier Bjarte Bjellås.- Vi mener pålegget er gitt på feil grunnlag, og vil derfor ikke følge det blindt.

- Beklagelig

Kommuneoverlege Per Kjetil Dalane sier at han tar utestedets handling til etterretning.

— Det er beklagelig for beboerne som plages av at innehaverne ikke følger pålegget, sier han til Fædrelandsvennen.

— En slik klage skal ikke ha oppsettende virkning for de påleggene jeg har gitt. Men vi får bare avvente Fylkesmannen nå, sier Dalane.

Kommunelegen sier at han ønsker dialog med eierne, og at ingen ønsker utestedets undergang.

— Vi ønsker en løsning som kan være levelig for begge parter. At saken nå løftes videre til et høyere nivå er bra, det er tvunget fram av saksgangen. Dette har pågått i lang tid nå, så denne utviklingen lå i kortene, sier Dalane.

- Mange plages

— Du ønsker en løsning som alle kan leve med, men innehaverne mener at dette er kroka på døra for dem?

— Det er ikke opp til meg å vurdere om de kan få det til å gå rundt. De kan ikke drive slik de gjør nå, og det er synd om de må legge ned, sier han.

Tiltak har tidligere blitt iverksatt, som å forby alkohol på verandaen etter klokka 23. Men naboklagene har ikke stilnet. Foto: Torstein Øen

Dalane sier at det er flere naboer som plages av støy kveldstid, og at selv om grenseverdiene for levelig støy er satt lavt, så må han følge de nasjonale retningslinjene.— Innehaverne sier at de har gjort en lang rekke tiltak for å etterkomme klagerne?

— Ja, men det er tydeligvis ikke nok, sier Dalane.

Ikke dialog

Bjarte Bjellås mener på sin side at prat om dialog lyder hult.

— Vi kunne dessverre ikke delta på forrige møte mellom partene, men det er rart at han prater om dialog og så ender opp med et direkte pålegg, uten at han tar kontakt med oss først. Det er en veldig konfronterende linje, sier han.

Bjellås mener også at det ikke vil fungerer å stenge terrassen klokka 23. — Jeg tror ikke støyen vil bli noe mindre dersom gjestene står nede på gata. Dessuten vil vi miste kontroll over hva de foretar seg ute, og opp og ned trappene. Det er et sikkerhetsaspekt i dette også, sier han.

Massiv Facebook-støtte

Hr. Direktør får stor støtte for sin sak i sosiale medier. Facebook-gruppa «For vi som ønsker et levende sentrum også på kveldstid», hadde over 1300 medlemmer torsdag ettermiddag.

KrF-politiker i levekårsutvalget, Tommy Ingebretsen, mener problemene er symptomatiske for bygda.

— Dette har jo vært en rød tråd i Venneslas uteliv i snart 30 år. Tidligere så var det pizzalukt ingen tålte. Og man kan støyisolere til krampa tar en, det er ikke løsningen på slike problemer. Holdning er og vil alltid være alt, spør du meg! skriver han.

Butikkgründer Gjøran Thomassen mener folk bør bli flinkere til å bruke det eksisterende tilbudet i Vennesla.

— Vi må i første omgang bruke og støtte om det vi allerede har i sentrum, Når de lykkes, så kommer det nye drivere. Det er slik utviklingen skjer.