— Vi har sjekket en del på forhånd og vet at disse firmaene har jobbet med parallelle ting. Vi har bedt dem tenke friest mulig og håper at de leverer spennende forslag, sier styreleder i Kokkenes utvikling AS, Tor Audun Danielsen.

Hvordan det 14 mål store området ved «Dypvannskaia» i Lillesand kan utvikles har vært et diskusjonstema i mange år. I dag består en stor del av området av en parkeringsplass som brukes til båtoppstilling om vinteren og bobilcamping om sommeren. Nå har hjulene begynt å rulle og Danielsen håper byggingen kan starte om ikke altfor mange år.

— Arkitektfirmaene skal levere sitt arbeid 13. oktober. Så må vi jobbe med det noen uker før vi legger fram en sak for bystyret, som må ta stilling til om det skal gås videre med byggeplaner. Selve byggingen vil nok først kunne starte om noen år, sier Danielsen.

Les også:

Skal være realistisk

De tre arkitektfirmaene som har takket ja til å levere forslag er Haarklau & Lindeberg, A-lab og Rambøll. Innen fire uker skal samtlige levere illustrasjoner og enkle plantegninger over området.

Kokkenes vil trolig bli et svært attraktivt område for boliger, med sjøutsikt og gangavstand til sentrum. Foto: Erlend Olsbu

— Vi håper de kommer med innbydende løsninger, som samtidig er realiserbare. Hovedsaken i dette prosjektet er kombinasjonen mellom bolig/næring og store områder som skal være nyttige for allmennheten. Dette er ikke et rent utbyggingsprosjekt, sier Danielsen.

Han omtaler oppdraget som en «mulighetsstudie» og ikke en konkurranse, ettersom det ikke vil bli kåret noen vinner. Firmaene som leverer et komplett forslag blir honorert med 100.000 kroner for arbeidet, men det er liten tvil om at de involverte arkitektfirmaene også ser på oppdraget som en konkurranse.

— Det gjelder å ha den beste ideen. Målet er jo å få lov til å tegne dette til slutt, sier arkitekt i A-lab, Odd Klev.

Ligner på Silokaia

De tre firmaene har allerede jobbet med ideer i flere uker og er naturlig nok tilbakeholdne med å dele sine tanker og ideer før fristen utløper.

Odd Klev i A-lab sammenligner Kokkenes med Silokaia i Kristiansand. Slik kan det bli seende ut i Kristiansand, hvor det skal bygges 700 boliger i opptil 13 etasjer. Foto: A-LAV/SIV.ARK. LØVDAHL

— Det er et veldig spennende prosjekt. Kokkenes-området er jo indrefileten i Lillesand, sier Klev.

Han mener prosjektet kan sammenlignes med Silokaia i Kristiansand, hvor A-lab også er involvert.

— Det er ganske likt. Begge områdene ligger plassert sentralt i byen og ved havnebassenget. Jeg ser ikke bort fra at vi vil ta med oss elementer fra Silokaia inn i Kokkenes-prosjektet, sier Klev.

Selvfinansierende

Arkitektfirmaene har fått en rekke premisser å forholde seg til. Prosjektet skal være selvfinansierende, men samtidig tiltalende fra sjøen og attraktivt for allmennheten. Uteområder skal ha «høy kvalitet» og være «kreative og attraktive løsninger som gir merverdi».

Løsningen skal inneholde en marina (kiosk og drivstoffutsalg) og en attraktiv gangvei langs sjøen. Det skal også tas hensyn til eksisterende bebyggelse og siktlinjer. Når det gjelder utnyttelsesgrad er det lagt opp til et boligvolum på 3000-4500 kvm.

I oppdragsteksten står det ikke noe om noe «signalbygg», som har vært diskutert tidligere.

— Vi har ikke brukt det ordet. Dette er ingen bestilling, målet er at arkitektene tenker så fritt som mulig, sier Danielsen.