— Dagrun Eriksen er medlem av Bærum KrF, og er vår fremste politiker nå som Knut Arild Hareide har permisjon. For oss er det en meget naturlig ting å ønske henne på topp, sier lokallagsleder i Bærum KrF, Arne Inge Mathisen, til Fædrelandsvennen.

— Det motsatte ville være en direkte mistillitserklæring, legger han til.

Dagrun Eriksen har vært nestleder i KrF siden 2004, og er fungerende partileder mens Knut Arild Hareide har pappapermisjon. Foto: Erling S. Hægeland

Nå har lokallaget i Akerhus' største kommune spilt inn navnet hennes til nominasjonskomiteen, og der kan det bli tøff kamp om topplassen mellom tre kvinner.KrFU-leder Ida Lindtveit (24) lanserte selv sitt kandidatur i april, samtidig er fylkesleder Ingunn E. Ulfsten sterkt ønsket av flere lokallag. Målet er å gjenerobre KrF-plassen som Akershus mistet ved stortingsvalget i 2013. ## — Tre sterke navn

— Vi har i tre meget kvalifiserte kvinner som alle er ypperlige kandidater til toppvervet, og er sånn sett heldige. Men Dagrun Eriksen er den mest profilerte av dem, sier Arne Inge Mathisen.

Det bekrefter leder av nominasjonskomiteen, Hildur Horn Øien:

— Det er tre sterke navn, og vi har egentlig et luksusproblem, sier hun til Fædrelandsvennen.

Nominasjonskomiteen hadde sitt første møte onsdag ettermiddag, men Horn Øien kan ennå ikke si hvordan de vil rangere toppkandidatene:

— Vi har bedt alle kommunene spille inn ti navn hver, og skal nå intervjue de fem mest aktuelle, sier hun.

Hvorvidt Dagrun Eriksen selv ønsker å stille er foreløpig uklart, og komiteen har ennå ikke vært i kontakt med henne.

Vil ikke kommentere

På spørsmål fra Fædrelandsvennen, svarer Eriksen via partiets kommunikasjonssjef Mona Høvset at hun ikke ønsker å kommentere nominasjonsprosessen i Akershus.

Dagrun Eriksen fra Kristiansand tapte nominasjonskampen i Vest-Agder før valget i 2013, og Hans Fredrik Grøvan fra Lyngdal overtok plassen hennes. Foto: Erling S. Hægeland

Dagrun Eriksen, som er fungerende partileder mens Hareide har pappaperm, møtte på Stortinget fra 1997 til 2013. Før valget i 2013 ble hun vraket av nominasjonsmøtet i Vest-Agder etter å ha vært innstilt som listetopp av et knapt flertall i nominasjonskomiteen. Stortingsplassen gikk da til Hans Fredrik Grøvan fra Lyngdal.Eriksen har vært partiets andre nestleder siden 2004, og vurderte høsten 2014 ikke å stille til valg for to nye år i 2015. Hun ombestemte seg imidlertid, og ble gjenvalgt etter en prosess der blant andre Kjell Ingolf Ropstad fra Aust-Agder var sterkt ønsket i den posisjonen av mange fylkeslag. Han valgte imidlertid selv ikke å utfordre sin partikollega fra Vest-Agder.

Klart før sommeren

Akershus KrF holder nominasjonsmøte 19. september, men Hildur Horn Øien opplyser at en rangert prioriteringsliste fra nominasjonskomiteen vil være klar før sommerferien.

KrF har ved flere valg vært i utsatt posisjon i Akershus. Partileder Knut Arild Hareide, som nå er valgt inn fra Hordaland, ble innvalgt fra Akershus på utjevningsmandat i 2009. Tidligere partileder Valgerd Svarstad Haugland representerte Akershus fra 1993 til 2005, men manglet 116 stemmer på å få fortsette ved valget i 2005, og avsluttet dermed sin politiske karriere.